Intel har nyligen avtäckt ett nytt initiativ för designande av bärbara datorer kallat Project Athena med målet att ge nya funktioner och längre batteritid även under belastning till bärbara datorer som kan börja lanseras redan i år.

Intel kommer att öppna tre nya anläggningar runtom i världen som en del av företagets nya initiativ kallat Project Athena. Initiativet siktar på att strömlinjeforma designen av bärbara datorer från Intel själva så väl som dess partnertillverkare.

Intels mål är att under år 2020 ha flera partnertillverkare ombord i initiativet och kunna erbjuda bärbara datorer vars design har optimerats för moderna funktioner och utökad batteritid även under långvarig belastning.

Intel kommer att inrätta tre anläggningar som kallas Project Athena Open Labs. Målet med dessa platser ska vara att validera och optimera designer från Intel och dess partnertillverkare för att möta de nya krav som Intel nu har satt ut.

Intels nya anläggningar kommer att öppna under juni månad och tanken är att företaget ska assistera sina partnertillverkare med att designa bärbara datorer som möter Intels krav. Målet är att redan under 2019 års andra halva börja erbjuda dessa nya bärbara datorer och sedan under år 2020 ska partnertillverkare förhoppningsvis ha fått kläm på initiativets nya riktlinjen så pass att allt fler modeller kan rullas ut löpande. Detta samtidigt som Intel förväntar sig ha ett närmare samarbete med individuella komponenttillverkare för att integrera deras hårdvara i Project Athena-produkter.

Just batteritiderna är något som får mycket fokus i Project Athena. Här menar Intel att man siktar på att kunna erbjuda bärbara datorer som kan leverera en batteritid på nio timmar eller mer, även under belastning tyngre än vanligt slösurfande.

För att nå dessa batterisiffror har Intel tagit fram en ny bildskärm med pekfunktion som ska vara möjlig att driva med så lite som en watt. Denna bildskärm tillsammans med en adaptiv ljusstyrka som med hjälp av datorns inbyggda kamera ökas när användaren är i närheten eller minskar när användaren tittar bort ska lägga grunden för Intels batterimål.

Utöver imponerande batteritid är ett mål att samtliga datormodeller ska ha stöd för snabbladdning och att prislapparna ska hållas relativt låga.

Intel nämner i sitt blogginlägg hur partnertillverkare och individuella komponenttillverkare kommer att börja skicka in sina designer och komponenter till de nya anläggningarna för validering inom de kommande veckorna. Detta kommer att vara något hårdvarutillverkare kan göra året runt och Intel kommer löpande att uppdatera listan över optimerad hårdvara för Project Athena-datorer. Målet är att partnertillverkare ska ha en uppdaterad inblick i den tillgängliga hårdvara som möter Intels krav för att sedan få en enklare process med nya designer.

Hur pass Project Athena kommer att vara ett lyckat initiativ och om de imponerande batterisiffror som utlovas går att nå är något som återstår att se. 2019 års andra halvan är alltså den period då vi kan komma att se de första datorerna designade av initiativet nå marknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid