Vad som påstås vara bilder på Intels produktplaner mellan år 2018 och 2021 har nu hittat sin väg ut på internet och pekar mot att Intel kan dröja ända till år 2022 innan 10 nanometer-baserade processorer för stationära datorer lanseras.

Den nederländska hemsidan Tweakers har publicerat vad som hävdas vara processortillverkaren Intels produktplaner mellan början av år 2018 och slutet av år 2021. Dessa påstådda produktplaner ska ha skickats till hemsidan via en anonym källa och bilderna ska härstamma från en presentation som hållits av datortillverkaren Dell.

Produktplanerna visar några produkter som är kända sedan tidigare och nämner även en rad processorserier som inte har avtäckts ännu.

Processorer för stationära datorer

Först ut har vi vad som sägs vara Intels planer för processorer menade för stationära datorer. Har kan vi se kommande S-serier av processorer i form av Comet Lake S som tar över stafettpinnen från nuvarande Coffee Lake S Refresh. Comet Lake S kommer enligt dessa bilder att lanseras under början av år 2020 och sedan följas upp av Rocket Lake S sen under 2020 eller i början av 2021. Båda dessa processorserier kommer med mellan två och tio processorkärnor och baseras på den åldrande tillverkningstekniken på 14 nanometer.

Enligt de läckta bilderna ser det ut som att Intel inte kommer att lansera processorer baserade på 10 nm eller mindre förrän år 2022 som tidigast. Detta i form av ”Ocean Cove” som sägs vara en kretsarkitektur för närvarande under utveckling. Denna arkitektur kommer att lanseras efter Golden Cove som tar över efter Willow Cove. Willow Cove är i sin tur arkitekturen som tar över efter Sunny Cove som Intels processorarkitektur Ice Lake kommer att bygga på.

När det kommer till Intel Xeon E-produkter hävdas nuvarande Coffee Lake-E ersättas av Comet Lake Xeon-E under 2020. Denna nya processorserie tar maxantalet processorkärnor från åtta upp till tio. Comet Lake Xeon-E sägs ersättas av Rocket Lake Xeon-E under första kvartalet år 2021 som även introducerar stöd för PCI Express 4.0 i detta segment av Intels produkter.

Processorer för bärbara datorer

När det kommer till processorer menade att användas i bärbara datorer finns det fler spår av 10 nanometers tillverkningsteknik. Här kan vi till exempel se Intels Ice Lake-familj som tillverkas på 10 nanometer och förväntas lanseras under årets andra kvartal. Produktplanerna listar dock att tillgången på Ice Lake-processorer kommer att bli begränsad. Något som tyder på att Intel ännu inte är riktigt redo att lansera tillverkningstekniken med full kraft. Ice Lake kommer därför att få sällskap av Comet Lake U med upp till sex processorkärnor som baseras på 14 nanometer.

Senare under början av år 2020 menar produktplanerna att Tiger Lake introduceras. Här ser vi 10 nanometers tillverkningsteknik i vad som ser ut att bli en större utsträckning.

Som vanligt när det gäller läckor, rykten och annan obekräftad information är det rekommenderat att dessa produktplaner tas med en nypa salt. De må ha Dells logotyp på sig, men hemsidan dessa härstammar från säger att de kom från en anonym källa och således är det svårt att bekräfta bildernas äkthet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid