Intel har nu bekräftat att företagets processorer från 2015 och framåt har en bugg i sin firmware som kan användas som potentiell säkerhetslucka.

Intels 6,7 och 8:e generations Core-processorer samt flertalet Xeon, Celeron och Atom-processorer har en säkerhetslucka som kan användas för att ta kontroll över datorn de sitter i. Uppgifterna bekräftas av Intel själva i en post på företagets säkerhetscenter där man säger att bristerna hittats i processorernas Intel Management Engine. Ironiskt nog finns det även bekräftade säkerhetsbrister i Intel Trusted Execution Engine.

Buggen i management-mjukvaran orsakar flera olika säkerhetsluckor. Merparten av dem kräver att man har fysisk kontroll över datorn för att nyttja buggen. Däremot sägs det även finnas en säkerhetsbrist som ska göra det möjligt för en utomstående att få adminrättigheter över datorn med Intels processorer.

Hundratals datormodeller är påverkade

Datortillverkare som Dell och Lenovo har redan börjat lista datormodeller som kan vara i riskzonen och i skrivande stund handlar det om 100-tals modeller. Bland annat mängder av olika Alienware-baserade gamingdatorer men även mer företagsinriktade desktop- och laptopdatorer i Inspiron och Thinkpad-familjerna.

Medan det fortfarande är något oklart hur Intel hanterar säkerhetshålen ska både Dell och Lenovo samt även HP redan fixat patchar för deras respektive mjukvaror. Dessa ska enligt Arstechnica börja rullas ut inom kort. För slutanvändare finns det även möjlighet att ladda ner ett verktyg från Intel för att manuellt kontrollera ifall ens system är i riskzonen. Undertecknad testade verktyget på redaktionens arbetsmaskin med Asus X99-M WS-moderkort och Intel Core i7-5960X CPU och fick godkänt resultat.Du kan hitta Intels felsökningsverktyg på företagets supportsida. Det är egentligen avsett för OEM-partners men GUI-versionen är enkel att köra och bekräftar statusen för ditt system.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Finns det någon lösning på vad man ska göra om man har problemet ?
Om man nu byggt datorn själv