Intel presenterar en ny SSD-formfaktor kallad ”ruler” som ska erbjuda en hissnande lagringskapacitet på upp till 1 000 terabyte i en ensam 1U-server.

Ruler är utvecklad för servermarknaden och specifikt 1U-servrar där utrymmet är begränsat. Genom en avlång linjalliknande design ska Ruler-formfaktorn leverera imponerande flashlagringskapacitet. Utrustad med Ruler-SSD-enheter ska en 1U-server kunna leverera en lagringskapacitet på upp till 1 Petabyte, eller rättare sagt 1 000 Terabyte. Med andra ord lika mycket lagring som drygt 1 000 stycken 1TB-modeller av Samsung 960 Pro-enheter. Medan det skulle kosta en vanlig konsument 6,2 miljoner kronor att köpa tusen stycken Samsung 960 Pro-enheter är det oklart vad det skulle kosta att nå samma lagringskapacitet med Ruler.

Intel har inte heller bekräftat hur mycket lagringskapacitet en enskild Ruler-SSD kommer att kunna leverera men konstaterar att en fullpackad 1U-server ska vara god för 300 000 HD-filmer. För att nå motsvarande lagringskapacitet med 10TB-hårddiskar skulle det krävas en 100-portars 4U-server.

Det man redan avslöjar är att enheten i en nära framtid ska levereras med antingen traditionell 3d nand-flash eller Intels 3D Xpoint (Optane)-teknik beroende på ändamål. Hur Ruler kopplas in till ett servermoderkort är fortfarande oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Daniel LundqvistAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

”Hur Ruler kopplas in till ett servermoderkort är fortfarande oklart.”

Tycker det ser ut som att den ska passa i någon form av host-swap slot, typ i fronten på U1-servern.