Till skillnad från t.ex. AMDs mobila Athlon XP-processorer har Intels mobila Pentium M-serie alltid använt sig av en egen processorsocket. Detta har i sin tur gjort det omöjligt för användare att utnyttja processorn i något annat än bärbara datorer.
De flesta kanske tänker att det kvittar ”det är ju bara en mobil processor och de har ju ingen vettig prestanda”. Nu på senare tid har det dock börjat dyka upp lite olika tester som simulerat Pentium M-processorerna i ett desktopsystem och jämfört Intels effektiva mobila processor mot sina desktopkollegor, Athlon 64 och Pentium 4 Prescott.


Det intressanta har här varit att Pentium M klarat sig mycket bra rent prestandamässigt mot desktopmodellerna, och det trots att de kräver en bråkdel så mycket ström och utvecklar mycket mindre värme.


Många har velat se vad Pentium M kunnat göra i en ren desktopmiljö och nu moderkortstillverkaren DFI har nu gett oss denna möjlighet då man lanserat det första desktopmoderkortet med stöd för Pentium M.


DFI 855GME-MGF heter moderkortet och DFI har även valt att lägga till ”green motherboard” efter namnet i deras pressrelease. Detta för att hänvisa till Pentium M plattformens mycket låga strömkrav och värmeutveckling.


Men det är inte bara ur denna synpunkt Pentium M är av intresse. Prestandan på Intels mobila processor är också mycket imponerande, speciellt vid överklockning.
Det är något man tagit reda på hos franska x86-secret där man redan hunnit testa DFIs moderkort med ett flertal Dothan-baserade processorer (senaste Pentium M kärnan). Något man hängav sig åt var just överklockning som visade sig ge imponerande resultat.
DFI har inkluderat ett prestandadiagram i deras pressrelease för deras Pentium M moderkort och detta diagram kommer just från den franska sajten x86-secret.Som diagrammet visar är det imponerande prestanda Pentium M bjuder på, speciellt vid överklockning.
Vad som är ännu mer imponerande är att man under de ordinarie prestandatesterna kunde köra Pentium M-processorerna med en kylfläns avsedd för ett moderkortchipset.
Man provade även en kylfläns utan fläkt och till slut även helt utan kylfläns och detta utan att systemet kraschade (dock vid lägre klockfrekvenser än original)!


DFIs moderkort är i microATX format och ser ut att kunna vara en idealisk plattform inte bara för tysta och strömsnåla system utan även för vanliga prestandadatorer.
Tyvärr är processorerna något dyra och svåra att få tag på. Men i Sverige går det faktiskt att hitta budgetmodellen, Pentium M 715 (1.5GHz) för knappt 2000kr.


x86-secret kan man läsa mer om Pentium M och DFI 855GME-MGF (förstår man inte franska går det att använda bablefish).


DFI kommer börja skeppa sitt nya Pentium M moderkort i nordamerika den 8 november och vi hoppas bara att moderkorten letar sig hit fortare än kvickt. Mer information om DFI 855GME-MGF går att hitta i DFIs pressrelease.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid