Det har nyligen registrerats ett nytt världsrekord i processoröverklockning för Pentium 4-processorer och det är verkligen imponerande resultat man uppnått med en Pentium 4 560 (3.6GHz).
Den välkände Intel-överklockaren Fugger har nämligen lyckats pressa upp en 3.6GHz Pentium 4 Prescott i ofattbara 6.3Ghz, med andra ord en överklockning på 75% för Intels desktopflaggskepp.
Vid 6.0GHz har han lyckats få systemet mer eller mindre stabilt för benchmarks vilket är en enorm bedrift.
Moderkortet som användes var ett helt omodifierat DFI 875P-T som fick kämpa på i 350MHz FSB (1400MHz effektivt) under testerna.


Med detta i åtanke kan det vara svårt att förstå varför Intel inte kunde fullfölja lanseringen av en 4.0GHz Pentium 4. Men då har vi inte gått in på vad för kylning som användes under testerna.Fugger är en av de första som använder sig av en kompressorkylare av trippel cascad-typ för att kyla sin processor. En trippel cascad-kylare är kort och gott ett kylsystem som använder sig av tre sammankopplade kompressorer för att uppnå enormt låga temperaturer.
Vid 6.3GHz låg temperaturen på -122 Cº vilket talar sitt tydliga språk. Det kan jämföras med en ”vanlig” kompressorkylare, t.ex. Asetek Vapohill LS som når temperaturer på runt -50 Cº.
Det är med andra ord högst ovanlig och specialdesignad kylning som används men resultaten blir som synes därefter.


Detta rekord kommer som ett brev på posten inför Prestanda SM 2004 som snart går av stapeln. Vi kommer att börja ta emot anmälningar den 15 november men innan dess kommer vi att bjuda på lite information kring detta års mästerskap. Bland annat om en del relativt omfattande regeländringar.
Huruvida vi får se liknande kylanordningar i årets Svenska Mästerskap återstår att se. Men vi är helt säkra på att det kommer bjudas på mycket slagkraftiga resultat, så håll utkik.


Tills dess kan ni läsa mer om Fuggers världsrekord här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid