Under helgen har Intel passat på att lansera en ny processor som på pappret kan ses som en klart noterbar utveckling av Pentium 4-serien. Dock verkar det som att verkligheten är annorlunda och att Intel är fullt medvetna om detta.


Den officiella lanseringen av Intels nya flaggskepp, Pentium 4 Extreme Edition 3.46GHz, skedde den 31 oktober. Vad som skiljer denna processor mot sin föregångare 3.4GHz EE är att processorn arbetar med en betydligt snabbare processorbuss, 1066MHz vs. 800MHz.
För de som kan Pentium 4-kärnans historia är det ingen nyhet att Intels 800MHz FSB var ett märkbart lyft när den introducerades jämfört med den dåvarande 533MHz bussen.


Vi hade förhoppningar på att få se ett liknande lyft med introduktionen av 1066MHz FSB men det verkar som att vi kommer att bli besvikna.
Först och främst är det endast Intels Extreme Edition-processorer som nu lanseras med den snabbare processorbussen. Som för övrigt görs tillgänglig med det nya 925XE-chipset, 1066MHz FSB är det enda som detta chipset erbjuder utöver sina föregångare (925X, 915P).
Det ska även dyka upp en 3.7GHz EE processor med stöd för denna buss, det är dock de enda två processorer som ska stödja 1066MHz FSB inom en snar framtid.


Det borde kunna erbjuda ett trumfkort för den enormt dyra Extreme Edition serien. Men det visar dig att så kanske inte är fallet. Följande citat har vi hämtat ur Anandtechs recension på processorn.


”We can only wonder what Intel is thinking, releasing an entirely new chipset just four months after they released the original. Granted with very few 925X designs on the market right now, there shouldn’t be too many upset 925X owners, but it’s still a very strange situation. Either the 1066MHz FSB is going to make its way to CPUs faster than we have anticipated, or Intel has just introduced the world’s first useless FSB improvement for the next 9 months.”


Följande går att hitta i HardOCPs recension.


”Then again, maybe they are launching at noon on Sunday here in North America during NFL football season to get more attention? And on Halloween? I think Intel has put this launch where they think it can do the least amount of damage by actually being noticed.”


Intel verkar göra sitt yttersta för att få upp prestandan hos deras processorer utan att öka klockfrekvensen men hittills verkar det inte gå så bra med andra ord.
HardOCPs citat kan också förklara varför våra försök att erhålla en 3.46GHz EE för recension varit fruktlösa.
Intel verkar helt klart ha ont om goda råd för tillfället och frågan är hur man ska gå vidare för att kontra AMD på desktopmarknaden.


Deras senaste försök verkar inte så lyckat vilket man kan se i recensionerna nedan.


:: Anandtech :: HardOCP :: TechReport :: LegitReviews :: HotHardware ::

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid