Intels tilläggsgaranti för processorer öppna för överklockning kallad Performance Tuning Protection Plan har nu bekräftats gå i graven. Enligt Intel är det för att överklockare blivit så pass duktiga att efterfrågan för programmet minskat.

Bara för att en processor är upplåst för att överklockas betyder inte det att det alltid finns några säkerhetsnät tillgängliga. Intels upplåsta processorer ur deras K-serier är inget undantag. Intel introducerade dock sitt garantiprogram kallat Performance Tuning Protection Plan (PTPP) i början av år 2012. Detta tilläggsval kostade användare mellan cirka 200 och 300 kronor beroende på vilken processormodell det rörde sig om. Skulle olyckan vara framme och en processor for illa ut under ett överklockningsförsök skulle Intel sedan skicka ut en ersättningsenhet om PTPP hade införskaffats.

Intel har nu bekräftat att denna garanti nu går i graven. Från och med den första mars i år kommer tillverkaren inte längre erbjuda detta tillägg för den som köper en K-seriens processor. De processorer som redan täcks av garantin kommer att fortsätta göra det. Det blir dock inga nya sådana avtal som sluts.

Anledningen till att programmet läggs ner ska enligt Intel vara att deras kunder blir mer och mer självsäkra i sina överklockningsäventyr och att efterfrågan på garantin har sjunkit. Således har programmet avvecklats för att låta tillverkaren fokusera mer på verktyg för överklockning och finjusteringar som Performance Maximizer och Intel XTU.

En speciell processormodell i form av Xeon W-3175X nämns även i Intels meddelande om döden för Performance Tuning Protection Plan. Just denna processor går automatiskt under skydd för överklockning och ingen tilläggsplan eller typ av aktivering krävs för detta. Något som innebär att när dagens PTPP-täckta processorers garantier går ut är det endast denna specifika processormodell som kommer med något som helst skydd mot klavertramp relaterade till överklockning.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid