Intel Optane blir namnet på den första serien av SSD-enheter som bygger på Intels revolutionerande minnesteknik 3D Xpoint. Den första SSD-enheten med 3D Xpoint demonstrerades under tisdagskvällen på IDF 2015 och visade hissnande prestanda där ingen av våra 110+ testade enheter i SSD-guiden är ens på samma karta, inte ens prestandakungen Intel 750.

3D Xpoint presenterades tidigare i juli som en mer eller mindre revolutionerande minnesteknik där minneskretsarna kan liknas vid ett mellanting av flashminne och dram. Resultatet är en minnesteknik som kan lagra data utan konstant ström och som samtidigt är 1 000 gånger snabbare samt tåligare än nandflash och erbjuder 10 gånger högre lagringsdensitet.

Exakt vad Intel refererar till i dessa siffror är fortfarande lite oklart. När tillverkaren säger 1 000 gånger snabbare än nand handlar det troligtvis om latenser. Något som fått fick Intel och Micron att börja prata om ”slutet för laddningskärmar” när datorer och elektronik har alla data ögonblickligen tillgängligt.

Intel har ännu inte spikat något exakt lanseringsdatum för de första produkterna med 3D Xpoint minne men har under Intel Developer Forum 2015 visat upp den första fungerande SSD-enheten med minnet och alltså avslöjat dess namn – Intel Optane. Företaget levererade även ett prestandaresultat som ger oss en fingervisning om vad vi kan vända oss när minnestekniken når SSD-marknaden.

7 gånger snabbare än prestandakungen i SSD-Guiden

iops

Intel Optane levererade i ett PCIe-format, live på scen, en läshastighet på 76 700 iops med ett queue depth på 1, en belastning som är förhållandevis snarlik traditionell konsumentanvändning. Resultatet var 7,2 gånger högre än vad Intels egen SSD DC P3700 SSD levererar med nandflash. Men den intressantare jämförelsen är mellan de konsumentinriktade enheter som vi testat i Svenska SSD-guiden och prestandaskillnaderna är makalösa.


Prestandaresultat hämtade från Svenska SSD-Guiden.

Intel Optane följs upp av 3D Xpoint minnesmoduler

Intel har inte avslöjat exakt vilka marknader som primärt kommer att få ta del av 3D Xpoint-tekniken men det mesta tyder på att Optane riktas mot servrar och företagsmarknaden. Intel säger sig även planera dimm-minnesmoduler med 3D Xpoint som ska användas i datacenter.

Det troligaste scenariot är att Intel efter Optane även introducerar konsumentinriktade SSD-familjer baserade på 3D Xpoint och dess transistorlösa minneskretsar. Med 1 000 gånger snabbare prestanda än nandflash och datahastigheter som redan idag är över 7 gånger högre än de som levereras av marknadens snabbaste SSD-enheter kan det onekligen bli en revolution på lagringsmarknaden.

Källa: Hexus

Läs även

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
drizzitondjultomte2LoppanHpedrosso Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pedrosso
Medlem
pedrosso

härligt nu börjar det komma riktiga prestanda kretsar för ssd , dags att inhandla nya ssd diskar till datorn en snabb 1Tb ssd hade inte varit fel.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Jaha bara att byta produkt att tråna efter då, Intel 750 ut och Intel Optane in.

ondjultomte2
Gäst
ondjultomte2

😮 😥 😛

Take all my money!!!

drizzit
Medlem
drizzit

Kan väl inte påstå att jag känner något direkt behov att ha en snabbare SSD än vad som finns i dagsläget än så länge men däremot mer lagring för pengarna. När dom börjar få ut större diskar som matchar mekaniska i GB/kr då börjar det bli mycket intressant… men än så länge blir dom bara större utan att gå ned i pris.
De senaste med 10TB ssd’er är välkommet men så länge de bara multiplicerar dagens pris med storleken är det totalt meningslöst för de flesta av oss som har en normal inkomst.