Trots imponerande egenskaper har Intels Optane-teknik inte riktigt tagit marknaden med storm. Nu har företaget bekräftat att de konsumentenheter som helt baseras på minnestypen har mött vägens ände utan några planerade ersättare.

Utan något större pådrag har Intel nu spikat döden för rena Optane-enheter för konsumenter. Detta innefattar de enheter som idag finns tillgängliga för både stationära och bärbara datorer. Inga ersättningsprodukter finns i dagsläget på schemat och den nylanserade hybridlösningen H20 blir således den enda kvarlevande enheten för konsumenter.

Enheterna och serierna Optane 900, 905P, 800P och M10 bekräftades alla ha nått pensionsålder för bara några dagar sedan. De sista leveranserna av dessa produkter kommer att lämna Intels fabriker framåt slutet av februari månad. Den som söker efter en ren Optane-lösning kommer efter detta behöva vara snabb på bollen innan butikslagrena tar slut eller vända sig till andrahandsmarknaden.

Intel bekräftar till Tom’s Hardware att den enda produkten som blir kvar för konsumenter är den tidigare nämnda enheten H20. En hybridlösning med både en Optane-baserad och en flash-baserad enhet på ett och samma kretskort. Här med antingen 500 GB eller 1 TB 144-lagers QLC NAND-lagring tillsammans med en partnerenhet med 32 GB 3D XPoint-minne. Denna är dock exklusiv för bärbara datorer och OEM-tillverkare och kommer med kravet på en elfte generationens Core U-processor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid