Intel förbereder sin nya 3D Xpoint-teknik, som företaget menar ska vara upp till 21 gånger mer hållbart än traditionellt MLC-NAND.

En specifikationslista har dykt upp för en av Intels kommande SSD-enheter som baseras på 3D Xpoint. Enheten, som heter Optane DC P4800X, utlovas vara uppåt 13,2 petabyte skriven data, eller kunna skriva hela sin lagringsvolym 30 gånger om dagen.

Det motsvarar cirka 21 gånger bättre hållbarhet än traditionella SSD-enheter baserade på MLC-NAND (med 2 bits per cell). Intel har utvecklat den nya minnestypen 3D Xpoint tillsammans med Micron och planerar på att släppa ett flertal enheter för olika användningsområden.

Den enhet vars specifikationer läckt ut kommer med 375 gigabyte minne och sekventiella överföringshastigheter på upp till 2 400 MB/s läs och 2 000 MB/s skriv. Det är jämförbart med modern PCIe-ansluten NAND-flash, men fokus ligger på enhetens uthållighet, vilket är intressant inte minst för arbetsstationer och datacenter.

Än så länge är specifikationerna obekräftade, så de exakta siffrorna bör tas med en nypa salt till Intel formellt avtäcker nya enheter baserade på 3D Xpoint.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Kan bli intressant som os disk men dom ska ju dyka upp för oss konsumenter också.

Medlem
Arne Berg

Bara hoppas att det dyker upp till nästa -e processorer/moderkortkrets (efter skylake-e)
Men den kommande versionen med s2066 mellanvarianten x så försvann både ddr platser & stöd för Optane (vet ej hur det är med m.2 varianten men känns meningslös för en som bara har nvme diskar.)
Hoppas det inte dröjer allt för länge innan det dyker upp komponenter för oss konsumenter datacenter, servrar har väl stöd för det med skylake-e & uppåt.