På senaste IDF ( Intel Developer Forum ) som hölls i Beijing diskuterade Benjamin Gould och Dan Ragland från Intel överklockning från förr, nutid och vad som komma skall med Sandy Bridge för både stationära och bärbara system. Men en presentationsbild ser ut att vara väldigt intressant där man öppet går ut med att man överväger att skeppa Sandy Bridge-E med vattenkylning.

Om vi tittar bakåt i tiden så valde Intel att lansera en torn-kylare tillsammans med deras 6-kärniga Intel Core i7 980X som faktiskt var kapabel att kyla processorn även vid frekvenser som rörde sig en bra bit över 4GHz. Att inkludera en sådan kylare har varken Intel eller AMD gjort tidigare, men nu funderar Intel på att ytterligare höja ribban.

Intel_vattenkylning

Från att höja ribban på luftkylningen för deras toppmodeller har Intel seriösa planer på att eventuellt inkludera vattenkylning i stil med de stängda system vi ser från Corsair ( tillverkade av Asetek ) tillsammans med deras kommande processorer till LGA 2011-plattformen närmare bestämt Sandy Bridge-E.

Dessa stängda vattenkylningssystem har visat sig vara mycket pålitliga och saknar några större skandaler när det kommer till vattenläckage eller andra olyckor man kan tänka sig stöta på tillsammans med vattenkylning och flera aktörer inom industrin har sagt att det bara är en tidsfråga innan vi får se vattenkylning i färdiga OEM-system, där luftkylda lösningar bara kommer finnas tillgängliga i det lägre prissegmentet.

De 2 företag som det är mest troligt att Intel skriver kontrakt med är Asetek och CoolIT Systems, men troligt är att Intel kommer vänta in lanseringen av AMD:s kommande arkitektur Bulldozer för att se vad AMD har att bjuda på. Att inkludera vattenkylning är ett stort plus i kanten, men ett faktum är att det skulle påverka slutpriset för slutkonsumenten och med detta i åtanke är det troligt att vattenkylning endast kommer inkluderas tillsammans med Intel:s topp-modeller i Sandy Bridge-E-serien med 12MB och/eller 15MB Cache.

Källa: BrightSideofNews

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonAnton KarmehedlangMean MachineBlackGoat Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Bättre att skeppa dom helt utan kylare, de flesta köper väl ändå tredjeparts kylare.

Mattias Halvarsson
Medlem
Mattias Halvarsson

[quote name=”Birks”]Bättre att skeppa dom helt utan kylare, de flesta köper väl ändå tredjeparts kylare.[/quote]

Ja min första tanke precis…
Köper man en processor i de högre segmentet så har man nog eller lägger pengar på en redig kylare eller riktigt vatten.

Bättre än det skit man får med nuförtiden, men som sagt…. ovan nämnda.

//BG

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Nu är det ju inte så att Intel direkt förlorar pengar på sina Extreme Edition-processorer, lika bra att de erbjuder något kul till dem. Tycker jag. Till och med DBX-B var ju rätt kul att se när den kom med 980X.

lang
Medlem
lang

Om de inte påverkar priset för mycket är de ju strålande.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”lang”]Om de inte påverkar priset för mycket är de ju strålande.[/quote]
Med marginalerna Intel har på sin sida får man verkligen hoppas att de kan svälja en liten merkostnad. Man lär även köpa ”ganska” stora kvantiteter från Asetek (om man nu går direkt till källan) och bör då kunna få dem ganska billigt.