Small preview image

Intels netbook operativsystem Moblin 2 som vi rapporterade om förra veckan har nu gjorts tillgängligt för allmän nerladdning. Operativsystemet befinner sig för närvarande i en tidig Alpha-version och är allt annat än färdigutvecklat. Men Moblin 2 Alpha ska trots allt kunna ge en försmak av Intels superslimmade operativsystem. Moblin 2 baseras på Linux och är som bekant ett open-source operativsystem, vilket Microsoft garanterat inte uppskattar, som riktar sig direkt mot datorer med Intels Atom-processor under huven. Fokus är lagt på prestanda och användarvänlighet även i mindre kraftfulla system.



Intel har förhoppningar om att kunna ladda hela operativsystemet på under 5 sekunder i en SSD-utrustad netbook, vanliga Linux-operativsystem kräver 6 gånger längre tid på sig. 


Moblin 2 Alpha använder sig för närvarande av skrivbordsgränssnittet Xfce som dock kommer att ersättas av ett gränssnitt som byggs med OpenedHands Clutter som bas. Det nya gränssnittet ska bli mer funktionellt och optimeras för mobila enheter.



Intel Moblin 2 Alpha


För dem som vill testa Moblin 2 Alpha går det att ladda ner källkoden eller färdigbyggda installationsfiler från projektets hemsida. Som ett Alpha-operativsystem ska det knappast användas på din huvuddator, men kan vara värt att testa för dem som vill en ny miljö i sin netbook.


Källa: Ars Technica

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments