Intel har officiellt bekräftat att arkitekturen Meteor Lake som bygger på sju nanometers tillverkningsteknik och en ny modulär kärnarkitektur kommer att lanseras under år 2023.

Under år 2023 kommer vi få se en ny tillverkningsprocess samt processorarkitektur från Intel. Denna arkitektur går under namnet Meteor Lake och kommer fortsätta företagets satsning på processorer där mindre, energieffektiva kärnor blandas med högpresterande kärnor i en och samma processor.

Den nya processorarkitekturen kommer att lanseras tillsammans med ”Granite Rapids” för datacenter och dylikt. Vad namnet på den nya kärnarkitekturen blir är ingenting som bekräftats av Intel. Spekulationer menar dock att den kan komma att kallas Redwood Cove.

Meteor Lake kommer att nyttja Intels Foveros-teknik som först dök upp i arkitekturen Lakefield. Något som låter Intel stapla olika typer av kretsar på varandra i ett och samma paket.

Detta tillsammans med en design där olika ”plattor” tillverkade på olika tillverkningsprocesser huseras på en och samma processor. Något som innebär att Intel tar en liknande väg som AMD tagit. Kretsar som huserar processorkärnorna baserade på sju nanometer samsas med till exempel kommunikationskretsar som bygger på andra processer.

Exakt vad vi kan komma att förvänta oss från den kommande arkitekturen återstår att se. Det kommer sannolikt att röra sig om PCI Express 5.0 och DDR5 sett till tillhörande tekniker. Utöver de spekulationerna är det dock upp till Intel att avslöja mer information om sina framtidsplaner. Klart står dock att tillverkaren med sin nya VD Pat Gelsinger hittat ny vind i sina segel och förväntar sig stå inför en ljus framtid.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid