Medfield är den första systemprocessorn Intel lyckats sälja in i smartphones, men någon global tillgång är det ännu inte på dessa smartphones och deras plattform stödjer för närvarande endast 3G. Nu ska 4G/LTE vara på gång, men tillgängligheten kommer dröja till nästa år.

Intel har en handfull designvinster smartphones, den sista och utan tvivel mest nämnvärda är Motorola Razr I. Deras plattform har idag en begränsning då deras kommunikationskretsar XMM 6260 och XMM 6360 endast stödjer HSDPA med hastigheter på 21 Mbps (megabit per sekund), respektive 42 Mbps. Medan 4G/LTE ännu inte fått ett markant genomslag i Sverige är det ett av de viktigaste säljargumenten på den amerikanska marknaden.

Techcrunch har i en intervju fått reda på att stöd för 4G/LTE är på gång och att Intel kommer skeppa de första kompatibla produkterna senare i år, men att den riktiga upprampningen sker under 2013. Det handlar med största sannolikhet om XMM 7160 som på det stora hela stödjer samma tekniker som föregående kretsar och har fått tillägget 4G/LTE. Det framgår tyvärr inte vilka basbandsfrekvenser XMM 7160 stödjer, så det är ännu oklart om vi kommer få se en Intel-baserad telefon med 4G/LTE-stöd i Sverige.

Motorola och Intel ska ha ett samarbete som ska sträcka sig många år framåt i tiden, tillsammans med ett ännu okänt antal produkter. Med tanke på att Motorola har ett nära samarbete med amerikanska teleoperatören Verizon med ett väletablerat 4G/LTE-nät är det ingen dålig gissning att den första Intel-telefonen med 4G/LTE kommer finnas tillgänglig där först.

Kan vi se en smartphone med Clover Trail+ och 4G/LTE inom en snar framtid?

Medan Intel kommer kunna erbjuda 4G/LTE så ska Medfield Z2460 och den uppfräschade Z2480 med ett 2,0 gigahertz turboläge, att vara hjärtat i plattformen. Uppföljaren Clover Trail+ kommer med dubbla kärnor på upp till 1,8 gigahertz och grafikdelen Powervr SGX544MP2, men det är ännu oklart när Intel tänkt lansera denna för smartphones. Clover Trail för surfplattor kommer föra officiell entré på marknaden i samband med Windows 8 – så det borde inte dröja länge innan den hittar in även i smartphones?


Relaterade artiklar:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid