Ännu en gång har dokument som visar att Intels kommande processorfamilj Alder Lake-S kommer att kräva en helt ny sockel kallad LGA 1700. Något som innebär att nyligen introducerade sockel LGA 1200 inte kommer att stanna kvar under någon längre tid.

Intel introducerade processorsockeln LGA 1200 tillsammans med tionde generationens Core-processorer som går under namnet ”Comet Lake-S”. Denna processorsockel väntas även bli hem för den kommande processorserien ”Rocket Lake-S” som ryktas lanseras framåt slutet av året eller tidigt nästa år.

Det ser dock inte ut som att LGA 1200 kommer att stanna kvar mycket längre än så. Tidigare dokument har visat att processorserien känd som ”Alder Lake-S” som tar över stafettpinnen från Rocket Lake kommer att introducera ännu en ny sockel. Nu bekräftas sockel LGA 1700 ännu en gång via dokument från Intel själva. Dokumenten är menade för processortillverkarens partners och är lösenordsskyddade. Däremot är det möjligt att via dokumentens rubriker se sockel LGA 1700 nämnas tillsammans med Alder Lake-S, förkortat ”ADL-S”.

Ryktena kring denna kommande processorarkitektur och sockel har inte helt förvånansvärt redan tagit fart. Bland annat ryktas det att sockel LGA 1700 kommer att stanna kvar för minst tre processorgenerationer. Utöver det hävdas det även att Intel kan komma att introducera stöd för PCI Express 5.0 hos någon av de moderkortsserier som introduceras under sockelns livscykel. Stöd för internminnen i form av kommande DDR5 är något som även varit grund till rykten kring denna sockel. Däremot hävdar vissa rykten att stöd för minnestypen mycket riktigt kommer att introduceras hos sockeln, medans andra rykten menar att LGA 1700 inte kommer att se något DDR5-stöd.

Exakt när vi kan förvänta oss att Alder Lake-S och den nya processorsockeln har premiär återstår att se. En kort livscykel för färska LGA 1200 är å andra sidan något som blir mer och mer bekräftat.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid