Intel ger sig in på marknaden för smarta tillbehör med Vaunt, ett par smarta glasögon som ska projicera notifikationer direkt i användarens ögon.

Intel Vaunt är företagets första försök till ett par glasögon med förstärkt verklighet. The Verge fick en exklusiv förstahandstitt och det verkar som att Intel tagit en del lärdom från Googles Glass-produkt som var allt annat än diskret och smidig.

Till skillnad kommer Intels produkt utan någon kamera, mikrofon eller LCD-prisma som hänger framför glasögonen.

Vaunt

Fokus ligger på att få Vaunt smidig och diskret

Intel har satsat på att göra sin produkt så diskret som möjligt. Det är en uppsättning plastbågar med elektroniken packad in i själva bågarna. Vaunt använder sedan en lågenergi-laser som projicerar en monokrom bild på 400 x 150 pixlar på den högra sidans glas. Vaunt ska även komma i flera olika stilar och ska gå att använda tillsammans med receptbelagda glasögon. Även glasögonens vänstra sida innehåller elektronik så att balansen inte blir udda.

Tanken bakom glasögonen är att Intel ville utveckla ett tillbehör som är mer diskret än en smart klocka som man tar upp konstant för att hålla koll på sina notifikationer.

Vid första användningen så går Vaunt igenom en kort förstagångsinstallation för att mäta användarens pupilldistans och ett par andra faktorer för att sedan projicera bilden cirka 15 grader under den punkt användarens ögon fokuserar i avslappnat tillstånd. Resultaten av denna placering av den projicerade bilden blir att om användaren inte aktivt fokuserar på texten som visas så ska den vara mer eller mindre osynlig.

Lång batteritid och simpla funktioner

När det gäller batteritid så siktar Intel på att nå omkring 18 timmar på en full användning. Något som förhoppningsvis resulterar i att man kan få en del användning av de smarta funktionerna även om man glömmer bort att ladda glasögonen över natten någon gång.

The Verge jämför Vaunt med en slags Pebble-klocka fast den integreras i dina glasögon. Men detta är också Intels första version av glasögonen. Framtida modeller kan komma att utrustas med till exempel en mikrofon eller stöd för integration med AI-assistenter.

Vaunt är inte menad att ersätta andra skärmar, utan mer för att vara en smidig assistent i din vardag. Intels representanter som The Verge talade med nämner hur man föreställer sig att glasögonen kan visa upp listan över vad du måste köpa på mataffären medans du är där utan att du ska behöva gå omkring med en lista i handen när du har annat att fokusera på. Intel planerar dock som tidigare nämnt att utveckla plattformen mer och mer, och i framtiden kanske vi får se mer avancerade modeller.

Vad gäller prissättningen så finns det inga klara uppgifter kring detta vid skrivande stund. Inte heller något exakt lanseringsdatum finns att tillgå just nu.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Olle P

”Utan kamera” tror jag kan vara ett stort steg i rätt riktning, eftersom kameran var en viktig orsak till att Google Glass floppade.
Får men sedan till drifttiden mellan laddningarna så kan det kanske bli ett vinnande koncept.

Det som talar mot en framgång är den låga bildupplösningen, och priset är än så länge ett frågetecken.