Den tidiga upplagan av Windows 11 som ska ha hittat sin väg ut på internet sägs nu erbjuda bättre prestanda för Intel Lakefield. Något som kan peka mot ett prestandalyft även för andra hybridprocessorer som kommande Alder Lake.

Den 24 juni ska Microsoft hålla låda och det förväntas bli ett officiellt avtäckande av Windows 11 som läckte ut i en tidig upplaga under förra veckan. Redan i denna tidiga upplaga sägs det nya operativsystemet erbjuda en märkbar prestandaförbättring jämfört med dagens Windows 10. I alla fall för Intel Lakefield-hybridprocessorer och potentiellt även kommande arkitekturen Alder Lake.

Informationen kommer från hemsidan Hot Hardware som ska ha testat en Samsung Galaxy Book S tillsammans med den läckta upplagan av Windows 11. Denna bärbara dator kommer med en Intel Lakefield i7-L16G7 processor där fem Sunny Cove-kärnor parats tillsammans med fyra Tremont-kärnor. De förstnämnda står för högre prestanda och de sistnämna är mer ämnade för energieffektivitet.

Den i7-L16G7 som ska ha testats såg prestandaökningar i Cinebench R23, Geekbench 5, PCMark 10 och BroswerBench. Minst tre gånger ska processorn ha körts igenom dessa testsviter för att ge ett genomsnittsvärde.

I Geekbench 5 ska processorn ha sett ett flerkärnigt prestandalyft på 5,8 procent. För den enkärniga delen av testet ska det däremot röra sig om mer blygsamma två procent. BrowserBench ska ha sett över tio procent bättre prestanda med Windows 11. I Cinebench R23 ska det handla om en prestandaökning i den enkärniga delen av testet på 8,2 procent och en mindre ökning i den flerkärniga delen. Båda delar av testet ska dock ha sett ett prestandalyft. Sist ut är PCMark 10 där det nyare operativsystemet ska ha erbjudit mindre än tre procent ökad prestanda rent generellt men ett prestandalyft finns där. Förutom i delen av testet som simulerar digitalt innehållsskapande.

Hot Hardware ska även ha körd Intel Lakefield-processorn tillsammans med Windows 11 genom 3DMark Night Raid. Likt den sistnämnda testdelen för PCMark 10 ska den senaste uppdateringen av Windows 10 ha erbjudit marginellt bättre prestanda för processorn integrerade grafikkrets. Å andra sidan har Samsung-datorn inga officiella drivrutiner för det kommande operativsystemet. Något som kan vara en förklaring till prestandaskillnaden.

Huruvida några av dessa testresultat kan skyllas på bristande drivrutiner eller helt enkelt att de ligger inom några felmarginaler kan diskuteras. Det ser däremot ut som att Microsoft har förberett sitt kommande operativsystem lite bättre för hybridprocessorer som just Intel Lakefield. En marknad som kommer att expandera senare under året när Intel lanseras sin arkitektur Alder Lake. Ett nyligen offentliggjort patent kan även peka mot att AMD också intresserar sig av denna typ av processorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments