Intel börjar rusta inför en övergång till ny tillverkningsteknik på 14 nanometer och i samband med detta smäller processorjätten upp en ny superfabrik i Irland. Notan går på motsvarande 25,8 miljarder kronor men bidrar till totalt 4 500 nya jobb i området.

Irländska staden Leixlip är redan idag Intels tillverkningscentrum i Europa och företaget har total 4 500 anställda på sitt industriområde i staden som för övrigt har totalt 20 000 invånare. Sedan 1989 har Intel investerat totalt 48,5 miljarder kronor för att bygga sina tillverkningsfabriker på ett 360 tunnland stort område i Collinstown industrial park.

intelfabNär företaget nu drar igång sin upprustning inför satsningen på 14 nanometer är det nya investeringar planerade för Irländska Leixlip. Totalt 25,8 miljarder kronor kommer Intel lägga på att bygga en ny fabrik för tillverkning av kiselwafer med 14 nanometerteknik. Fabriken kommer få en total golvyta på 244 819 kvadratmeter och omfatta allt från laboratorier till parkeringsgarage.

Projektet som nyligen godkändes efter en initial överklagan kommer under den två år långa byggnadsfasen ge 3 500 nya hantverkarjobb och ska när fabriken står klar bidra till 800 nya heltidsanställningar.

Intel är den mest framstående halvledartillverkaren på marknaden och ska förutom sin nya Irländska fabrik även tillverka 14 nanometers kretsar i fabriker i Oregon samt Arizona. De första kretsarna tillverkade i 14 nanometer väntas lanseras under nästa år i samband med introduktionen av Intels Broadwell-arkitektur.

Källa: SiliconRepublic


Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Skönt att Sverige satsat rätt på varvsindustri, teko och stålverk 80 en gång i tiden.