Intel förväntar sig att upp till 20 procent av bilars materialkostnader i framtiden kommer bestå av kretsar. Något kretsjätten förväntar sig hända så tidigt som 2030.

Att halvledare, kretsar och datorer blir allt vanligare i bilar är ingen nyhet. Under den rådande komponentbristen har det till och med blivit så att biltillverkare fått pausa produktion för att de inte kan färdigställa bilar utan rätt elektronikkomponenter. Skulle en kris liknande den som gäller just nu inträffa under nästa årtionde finns det en stor risk för att situationen blir ännu värre.

Intels VD Pat Gelsinger förutspår att omkring år 2030 kommer kretsar och liknande komponenter utgöra hela 20 procent av bilars totala materialkostnad. En siffra som kan jämföras med år 2019 då de utgjorde endast cirka fyra procent av kostnaden.

Den markanta skillnaden förväntas bero på att bilar och fordon får allt mer elektronik som del av sitt DNA. Helautomatiserade bilar kommer med krav på otroligt många kretsar och Gelsinger förutspår att vid slutet av årtiondet kommer marknaden för halvledare till bilar att vara värd omkring 115 miljarder dollar.

Hur väl dessa förutsägelser faktiskt visar sig stämma återstår att se. Att bilar förlitar sig allt mer på datorer är ingenting nytt och att allt mer avancerade fordon planeras för framtiden är det nog ingen som har missat. Huruvida siffrorna landar där Gensinger förväntar sig är dock något som tiden får utvisa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid