Intel har tidigare sagt följa upp sin lansering av mobila Broadwell-processorer med stationära motsvarigheter under andra kvartalet 2015. Bland dessa den nya entusiastmodellen Broadwell-K med upplåst multiplier. Nu säger dock nya rykten att Intel funderar på att helt slopa sina entusiastmodeller efter värmeproblem.

Intel har redan idag flera Broadwell-modeller i sin produktfamilj av processorer men då handlar det uteslutande om energisnåla kretsar för mobila och bärbara produkter. Under andra kvartalet väntades Intel lansera sina stationära Broadwell-processorer där K-modellen skulle ge överklockare och entusiaster möjligheten att leka med Intels nya 14 nanometerteknik. De upplåsta Broadwell-K processorerna skulle få ett osedvanligt lågt TDP-värde på 65 watt och med andra ord vara energisnålare än någon tidigare K-processor i Intels sortiment.

Nu säger däremot rykten att Intels energisnåla Broadwell-K processorer har desto större problem med sin värmeutveckling. Med ökade spänningar för att nå högre klockfrekvenser vid överklockning sägs Intel uppleva problem med överhettning av kretsarna, fenomen som Intel haft problem med även tidigare vid krympning av sin tillverkningsteknik.

Problemen med överhettning av Broadwell-K ska fått Intels ledning att fundera över processorernas framtid. Det sägs nu luta åt att entusiastprocessorerna i bästa fall skjuts på framtiden med en lansering under andra halvåret 2015 eller i värsta och kanske mest troligt helt enkelt slopas från produktplanerna. Intel ser målgruppen för processorerna som begränsad och med tanke på att vi redan under tredje kvartalet 2015 kan få se upplåsta Skylake-processorer på marknaden är det en knivig situation för tillverkaren.

Entusiaster får investera i nya processorplattform

För entusiaster och överklockare skulle detta betyda att dagens 9-serie plattform med Sockel 1150 inte får fler entusiastprocessorer utan istället får nöja sig med dagens Haswell-modeller i väntan på nya Sockel 1151-plattformen. Sockel 1151 kommer att introduceras i samband med Intels lansering av Skylake-arkitkturen och nya 1×0-serien av styrkretsar med Intel Z170 i spetsen.

intel_roadmap_broadwell_unlocked_skylake

Skylake-K som blir entusiastmodellerna i programmet kommer enligt de senaste uppgifterna att lanseras med ett TDP-värde på hela 95 watt, till skillnad not 65 resp. 35 watt för de låsta Skylake-S modellerna. Förutom en ny arkitektur med högre prestanda per klock kommer Skylake även stödja DDR4-minne, SATA Express och möjlighet till Thunderbolt 3.0. Med andra ord flera spännande uppgraderingar från Haswell och Broadwell men som också kräver investering i nya påkostade komponenter.

Uppgifterna är som vanligt inte bekräftade av Intel själva men skulle ryktet stämma kan det bli en längre väntan på nya entusiastprocessorer än vad vi hade hoppats.

Källa: Bitsandchips.it, VR-Zone

Relaterade artiklar

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
S0urcerr0RPer LunqvistChrille SkogJockescribMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pa1983
Medlem
pa1983

Inte förvånande igentligen. Termiska resistansen förändras ju inte i matrial som kisel, koppar eller pastor så mindre chip betyder watt/mm² går upp för varge generation villket betyder högre delta T mellan kisel och Tcase.

Oundviklig effekt av att bibehålla samma TDP när chipen blir mindre för varge generation. Strömsnålare är inte samma sak som svalare.

RackhamDenRöde
Gäst
RackhamDenRöde

Förvisso avskyr jag företag som har monopol på saker, ty de har en tendens att strunta i sina kunder. Se bara på Microsoft och Windows 8. Och jag hoppas verkligen att Intel får konkurrens. Riktig konkurrens. Men jag är faktiskt böjd att hålla med Intel om följande:

”We’re actually ahead of the industry.”

dj christian
Gäst
dj christian

[quote name=”pa1983″]Inte förvånande igentligen. Termiska resistansen förändras ju inte i matrial som kisel, koppar eller pastor så mindre chip betyder watt/mm² går upp för varge generation villket betyder högre delta T mellan kisel och Tcase.

Oundviklig effekt av att bibehålla samma TDP när chipen blir mindre för varge generation. Strömsnålare är inte samma sak som svalare.[/quote]

För oss inte så insatta vad är ”delta T mellan kisel och Tcase”?

pa1983
Medlem
pa1983

Skillnad i tempratur. Uppstår pga termisk resistans, matrialens förmåga att leda värme ger upphov till tempratuskillnad helt enkelt. Går att slå upp i tabeller för olika grundämnen tex.

Medlem
Arne Berg

E bara att hoppas att dom slopar broadwell-e också & lanserar skylake-e snabbare istället

Marquzz
Medlem
Marquzz

Det gör inte särskilt mycket faktiskt. Låt Broadwell bana väg för Skylake så att den blir fulländad istället.

Jockescrib
Gäst
Jockescrib

Vadå ”Ahead of the industry”? Oracles Sparc M7 CPU som kommer detta år, är flera ggr snabbare än Intels snabbaste 15-core xeon CPU. M7 cpun har 32 cores och 256 trådar och kan adressera 2 TB ram. Den kan göra SQL queries så snabbt som 120 GB/sek. En vanlig x86 gör… är det 10 GB/sek queries? Eller långsammare? Oracles monster server M7 som släpps detta år, kommer ha 32-sockets, 1024 cores, 8192 trådar och 64 TB ram. Det är den största servern på marknaden. SGI har Altix och UV2000 Linux servrar med 10,000 tals cores och 64 TB ram, men… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Den enda förlusten, som jag ser det, om denna inte släpps är att LGA1150-plattformen blir utan Iris Pro.Ointressant för dom flesta, men detta är den största egentliga skillanden mellan Haswell-K och Broadwell-K. Iris Pro möjliggör [u]små[/u] superstarka desktop-datorer med hyffsad förmåga att driva i stort sett alla spel i 720p med medel till höga inställningar (alternativt 1080p i low). Speciellt denna ”nya” Iris Pro med 48EU’s. Men att stoppa in detta i en K-processor vet jag inte varför, eftersom grafikfrekvenser kan man väl överklocka oavsett ”K” i vilket fall.Skylake får ju iofs en ännu bättre grafikdel med hela 72EU’s (GT4e)..Kanske… Läs hela »

Chrille Skog
Gäst
Chrille Skog

Har ju dock en liten sådär lagom aning om att det är två helt olika marknader det rör sig om.. M7:an verkar bra fet, ingen snack om den saken men jag tycker det känns ändå som att jämför äpplen & päron. Men, maxar M7:an Crysis..? [quote name=”Jockescrib”]Vadå ”Ahead of the industry”? Oracles Sparc M7 CPU som kommer detta år, är flera ggr snabbare än Intels snabbaste 15-core xeon CPU. M7 cpun har 32 cores och 256 trådar och kan adressera 2 TB ram. Den kan göra SQL queries så snabbt som 120 GB/sek. En vanlig x86 gör… är det 10… Läs hela »

Per Lunqvist
Gäst
Per Lunqvist

Sitter fortfarande på min överklockade SandyBridge och håller fortfarande jämna steg med
dagens pollar. Utveckling har ta mig fanns aldrig varit så jävla dålig som den är idag. Intel kan släppa vilken skit som helst på prestanda sidan då de endast konkurrerar med sig själv.
Synd att AMD suger och har inte släppt en vettig prolle sen Pentium tiden, att de inte har gått i konkurs är ett mirakel.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Per Lunqvist”]Sitter fortfarande på min överklockade SandyBridge och håller fortfarande jämna steg med dagens pollar. Utveckling har ta mig fanns aldrig varit så jävla dålig som den är idag. Intel kan släppa vilken skit som helst på prestanda sidan då de endast konkurrerar med sig själv[/quote]Men det är ju svårt att öka prestandan i monsterplattformarna nu utan att öka CPU-kostnaderna, eftersom man behöver mer transistorer och dom är numera lika dyra trots bättre tillverkningsteknik (..alla företagen säger så iaf). Vi får ju iaf bizarrt mycket bättre laptopcpuer för var generation eftersom dom skapar mer dedikerad IC för filmuppspelning osv.Men… Läs hela »