Ryktesmaskinen kring Intel Kaby Lake går på högvarv. Nu rapporterar kinesiska hemsidor att de har fått tag på exemplar av toppmodellerna och att dessa överklockar som riktiga kämpar.

Stationära varianter av Intels Kaby Lake-processorer och den kommande 200-serien av moderkort förväntas lanseras lagom till CES 2017, som går av stapeln i början av januari. Nu verkar exemplar av de kommande upplåsta Core i5 och i7 processorerna ha hittat sin väg till testbänkar där deras överklockningsförmåga hårdtestats.

Core i7-7700K

Core i7-7700K är den snabbaste processorn under namnet Kaby Lake. Med klockhastigheter på 4,2 Gigahertz (GHz) bas och 4,5 GHz boost, 8 megabyte (MB) L3-cache och ett TDP-värde på 91 watt. Den nya 14 nm Plus-tekniken som Intel använder sig utav för att tillverka dessa Kaby Lake processorer är en vidareutveckling av den 14 nm FinFET-teknik som används för Skylake, med förbättringar för både prestanda och energieffektivitet.

Kinesiska källor som menar sig ha kommit över ett exemplar presenterar ett preliminärt överklockningsresultat till 6,7 GHz med hjälp av flytande kväve. Inget rapporteras om vilken spänning som krävts för den överklockningen.

intel-core-i7-7700k-6-7-ghz-ln2-kaby-lake-processor

Core i7-7700K-processorn var i detta fall monterad på ett Asrock Z170M OC-moderkort och parat med Hall of Fame DDR4-minne från Galax.

Core i5-7600K

Core i5-7600K använder samma tillverkningsprocess som sin storebror 7700K. Även här med ett TDP-värde på 91 watt. 6 MB L3-cache och klockhastigheter på 3,8 GHz och 4,0+ GHz i bas respektive boost.

intel-core-i5-7600k-package_cpuz

Det är då denna rackare som monterad på ett Asus Maximus VIII Gene-moderkort lyckats överklocka hela vägen till 5,1 GHz med luftkylning. Dock framgår det inte vad för luftkylare som använts, men med tanke på att volten har dragits upp ända till 1,504 volt så bör det vara en rejäl kylare som monterats under överklockningssessionen.

Temperaturerna ser även ruskigt bra ut men lämnar dock frågor om vad för stresstest som faktiskt använts för att testa stabiliteten hos processorn i överklockat läge. Temperaturer på 30 grader under vila och endast 46 grader under under belastning verkar som rena fantasisiffror.

dav

 

Om rapporterna stämmer så verkar Kaby Lake få liknande överklockningspotential som fanns hos Sandy Bridge för ett par år sedan. Allt vi får se och höra ska dock tas med en nypa salt innan Intel eller andra trovärdiga källor kan styrka de rykten vi kommer att få höra om Kaby Lake ända fram till lanseringen.

Det ska även ha dykt upp information om fler processorer som kommer att ingå i Kaby Lake-familjen. Här nedanför är en lista över de Kaby Lake processorer som ryktas vara på väg.

namnlos

Kaby Lake förväntas alltså att börja rullas ut i januari 2017 och då lär vi få se mer konkreta rapporter om överklockningspotentialen.

Svenska CPU-guiden

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johnny Arvidssonkarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Tveksam om resultaten de har med i5:an. Men vi får väl se när den kommer ut.

Johnny Arvidsson
Gäst
Johnny Arvidsson

Nja min matte är inte så bra men att påstå att det är lika bra klock potential som hos sandy bridge låter en smula överdrivet. Min 2600k har en normal multiplier på 3.4GHz och den tuffar på ledigt upp till 4.7GHz, en ökning på 1.3GHz och procentuellt sett 38%
Aningen mer än de 13% som visas med 7700k som dessutom matas med enorm vcore .