Intel-användare intresserade av överklockning men som inte vill ge sig in i BIOS-menyer för att manuellt finjustera sin processors klockfrekvenser kan nu använda Intels Performance Maximizer-program. Förutsatt att vissa hårdvarukrav möts.

Intel har nu lanserat ett nytt program som ska låta användare av en handfull utvalda processormodeller överklocka sina enheter med ett enda knapptryck. Programmet går under namnet Intel Performance Maximizer (IPM) och är gratis att ladda ned och använda för den som känner suget.

Uppgiften att överklocka en processor kan vara något som känns skrämmande för många som inte är vana. Intel hoppas kunna erbjuda ett snabbare och säkrare sätt att klämma ur extra prestanda ur användarnas processormodeller med sitt nya program. Däremot kommer det med en uppsättning hårdvarukrav och risken för permanenta hårdvaruskador.

För att nyttja IPM krävs det att användaren har en processormodell ur Intels senaste processorserie i form av antingen en Core i5-9600K, Core i7-9700K, Core i9-9900K samt dessa tre processorers varianter med KF-suffix. Utöver detta krävs det även att systemet som ska överklockas är utrustat med minst åtta gigabyte (GB) internminne, har minst 16 GB ledigt lagringsutrymme samt använder sig av Windows 10 version 1809 eller nyare. Allt detta tillsammans med ett moderkort utrustat med styrkretsen Z390.

Något som dock är värt att ha i åtanke om systemet i fråga möter kraven och användare känner för att nyttja IPM är processorernas garanti. Intels medföljande treåriga garanti som medföljer tillverkarens processormodeller täcker inte potentiella skador till hårdvara som uppstått på grund av överklockning. Intel säljer en utökad garanti vid sidan av för just överklockning. Denna kostar just nu cirka 200 kronor och gäller under processorenhetens standardgaranti. Med denna extra utgift kan användare försäkra sig om att skulle något gå snett under en överklockningssession kan en ersättningsprocessor fås från Intel utan kostnad. Huruvida det hela är värt risken är något varje individuell användare bör avgöra på egen hand.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mikael Schwartzjoel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Gäller alltså inte min gamla 4770k ..synd skulle vare fint med ett sånt program. Men jag har ju Asus Ai suite och det gör ju samma jobb…^^

joel
Gäst
joel

enligt sweclockers så gä,ler det 9600k ,9700k,9900k,9600k(F),9700k(F),9900k(F). detta skriver jag för att på eran post tolkade jag attdet gällde endast de tre (f) versionerna. men tydligen gäller det de vanliga 3 också som jag nämnt innan.
om dett program funkar så kommer jag mest troligen ta en titt på det, överväger att köpa det. 200kr + att processorns livsgaranti för normalt användande gäller för användningen av detta program också. så paja prollen när man clockar med detta program kommer man kunna nyttja garantin o få ersättningsvara. låter lovande.