Intel har nu påbörjat utrullningen av sin senaste generations Atom-plattform. Oak Trail-plattformen ska finnas på marknaden inom kort och den första processormodeller, Atom Z670, har nu blivit listad i processortillverkarens prislistor. Den enkelkärniga 1,5 GHz processorn kommer med inbyggd GMA 600 grafikdel och en prislapp på 75 USD i kvantiteter om 1 000.

Intel Atom Z670 skiljer sig väldigt lite rent CPU-mässigt från förra generationens Atom-processorer. Den ensam CPU-kärnan backas upp av 512KB L2-cache och tillverkas med 45-nanometerteknik. Förutom en klockfrekvens på 1,5 GHz stödjer processorn även HyperThreading för flera aktiva processortrådar.

Den stora skillnaden mot tidigare Atom-processorer är istället den inbyggda grafikdelen, GMA 600. Grafikkretsen arbetar i 400 MHz och med 32-bit LPDDR1/LPDR2 RAM kommer Atom nu för första gången erbjuda uppspelning av högupplöst video. GMA 600 kommer med dedikerad logik för att hantera både uppspelning och inpelning av video, 1080p vid uppspelning och 720p vid inspelning.

oaktrail

Vi vet ännu inte vilken strömförbrukning Intel spikat sin nya Oak Trail-plattform till men med fokus på extremt strömsnåla bärbara datorer och inte minst surfplattor bör den vara föredömligt låg. Priset för Atom Z670 ligger på 75 dollar vid köp av 1 000 enheter eller fler. Något som kan jämföras med NVIDIA Tegra 2 SoC och dess prislapp på runt 20 dollar.

En av de första datorsystemen att utrustas med Intel Oak Trail är Samsungs PC 7-serie som är en hybrid av bärbar dator och surfplatta, givetvis med Windows 7 under skalet.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonAnton KarmehedTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

$75 för en enkelkärnig cpu/gpu med den inriktningen? Känns som dom lämnar WO till AMD med den prissättningen.

Jacob Hugosson
Medlem

AMD Ontario på 5W finns redan i flera produkter som kommer dyka upp i början på April månad 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Vill man ha nått verkligt strömsnålt så tittar man väl åt ARM-hållet, speciellt med tanke på Tegra 2 och liknande som har bra grafikprestanda. Är man ute efter mer pulver så blir det svårt mot AMD speciellt om man börjar titta på priset och med 45nm så lär det ju inte vara mycket mer strömsnålt än AMDs lösning hursomhelst.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”smartidiot89″]AMD Ontario på 5W finns redan i flera produkter som kommer dyka upp i början på April månad :)[/quote]Den enda jag har riktigt bra koll på är Acers W500 tablet, har du några mer produkter som officiellt lanserats med 5-watt versionen av C-50? Absolut, Atom Z670 kommer knappast vara strömsnålare än exempelvis Tegra 2, men det ska trots allt bli spännande att se vart Intel lägger ribban.[/quote]Det var W500 jag tänkte på, men de andra tillverkarna som hoppat på Tablet-tåget har också ett par på gång har tyvärr inget minne av vilka och modellnamn just nu. Z670… Läs hela »

Medlem
WIRN

Inte varje dag AMD ligger före Intel i tillverkningsstorlek…