Small preview image

Intel har förvarnat oss genom sin information om årets Intel Developer Forum. Man har meddelat att företagets VD Paul Otellini skulle göra ett stort och betydelsefullt tillkännagivande under öppnandet av IDF 2005 och ingen har tvivlat om att det handlat om en nya processorarkitektur. De flesta slantar har satsats på en arkitektur som lånat mycket av Intels mobila Pentium M-processorer, något som visat sig stämma bra. Intel har ännu inte gett den nya arkitekturen något namn men man har släppt en del detaljer kring densamma som visar på en helt ny inriktning av Intels processorer. Vi fick en försmak av Intels nya slogan redan när Apple tillkännagav sitt samarbete med chipgiganten, men nu kommer det från Intel själva, ”Performance/Watt”.



Intel har på grund av sin strömhungriga NetBurst arkitektur, som kulminerade vid lanseringen av Prescott, fått en stämpel att vara roten till alla värmeutveckling. Hade det inte varit för den extremt effektiva Pentium M-arkitekturen hade nog många tvivlat på Intels planer. Nu är det också just Pentium M som ser ut att hjälpa Microsoft ur deras nuvarande situation.



Den nya processorarkitektur som Intel nu tillkännagivigt har alltså lånat en hel del från Pentium M men även från Pentium 4 och NetBurst. Allt i ett försök att skapa den perfekta hybriden, optimal prestanda vid lägsta strömförbrukning.


”To put it bluntly, the next-generation microprocessor architecture borrows the FSB and 64-bit capabilities of NetBurst and combines it with the power saving features of the Pentium M platform. Features like virtualization and security will also be a part of the new architecture.”


En tydlig skillnad i tänkande är processorns pipeline som i den nya arkitekturen är 14 steg lång, vilket kan jämföras med Prescotts 31 steg långa pipeline. Den kortade pipelinen är en av huvudingredienserna till en lägre strömförbrukning och Intel säger att man femfaldigt ökat prestandan/per jämfört med den ineffektiva Pentium 4-arkitekturen.


Den nya arkitekturen kommer sträcka sig över alla tre huvudmarknaderna, mobila plattformar (Merom), desktop (Conroe) och servers (Woodcrest). Det är på desktopmarknaden Intel tror sig kunna öka prestandan/per watt som mest, även om de två övriga plattformarna också ska bli mycket effektivare. Man siktar på ett TDP (Thermal Design Power) värde runt 65W för desktopfamiljen Conroe när den anländer. Det finns då stöd för 2 stycken 65nm kärnor och olika stora L2-cacher. Intel ser helt klart ut att ha sin strategi färdig och i våra ögon ser det helt klart ut att vara en satsning på rätt håll. Vi väntar med spänning på mer information om Intel nya arkitektur men tills dess finns det en del att läsa på bland annat Anandtech som rapporterat från IDF.


:: Detaljer om Intels processorarkitektur på Anandtech
:: Bilder på de nya processorerna, Merom, Conroe, Woodcrest

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid