Intel har nyligen lanserat en ny säkerhetsuppdatering för sina processorer. Däremot har en ny paragraf dykt upp i användaravtalet som hindrar kunder från att dela med sig av potentiella prestandaförluster denna uppdatering kan orsaka.

Intel har haft ett hårt år 2018. Kring nyår blev säkerhetshålen Spectre och Meltdown allmänt kända och orsakade oroligheter bland Intels kunder. Processortillverkaren har jobbat hårt med att färdigställa uppdateringar till sina processorer som ska minska riskerna för att kunder råkar ut för illasinnade angripare.

Senare under året har även andra säkerhetshål hos Intel-processorer upptäckts. Intel jobbar systematiskt med att lansera uppdateringar även mot dessa så fort som möjligt. Den allra senaste uppdateringen har dock orsakat en del upprörda reaktioner.

Dessa uppdateringar kan däremot komma att påverka processorernas prestanda. Några av Intels största kunder så som Google och Microsoft har varit öppna med sina kunder angående de potentiella prestandaförlusterna som dessa uppdateringar kan medföra. Däremot har nu Intel uppdaterat till användaravtal för den senaste uppdateringen. Det uppdaterade avtalar innehåller en paragraf som hindrar kunder från att dela med sig av siffror som pekar ut uppdateringens prestandapåverkan.

You will not, and will not allow any third party to (i) use, copy, distribute, sell or offer to sell the Software or associated documentation; (ii) modify, adapt, enhance, disassemble, decompile, reverse engineer, change or create derivative works from the Software except and only to the extent as specifically required by mandatory applicable laws or any applicable third party license terms accompanying the Software; (iii) use or make the Software available for the use or benefit of third parties; or (iv) use the Software on Your products other than those that include the Intel hardware product(s), platform(s), or software identified in the Software; or (v) publish or provide any Software benchmark or comparison test results.

Den sista paragrafen i det uppdaterade avtalet hindrar således kunder från att dela med sig av till exempel prestandajämförelser gjorde före och efter uppdateringen. Detta innebär att vi inte kommer att få se exakt hur mycket denna nya säkerhetsuppdatering kan påverka prestandan hos Intels processorer.

Hur detta kan komma att påverka kunder som nyttjar Intel-processorer för att driva molnbaserade tjänster och dylikt återstår att se. En viktig del i att behålla kunder inom den delen av marknaden går ut på att erbjuda bäst prestanda per krona för sina kunder. Något som dessa tjänster nu inte kommer att kunna vara helt öppna med, åtminstone inte om de vill nyttja denna nya uppdatering.

Den som vill läsa det uppdaterade användaravtalet i sin helhet kan hitta det här.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
8 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulJBDavid.SedJackbobklappa Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Detta förefaller ju helt legitimt…

JB
Medlem
JB

Detta kommer bara att slå tillbaks mot Intel självt, som en bumerang. Förutom att många bedömare tycks anse att detta strider mot amerikansk lag, så retar det upp användare. Amd, som inte tillnärmelsevis har problem av den kaliber som Intel har, de står beredda att leverera alltifrån Ryzen och Threadripper till ”normala användare” respektive entusiaster samt Epyc till företag – inte minst då till datacenters. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Läste upp användaravtalet för en jurist som började skratta och svarade: ”Tänk vad företag försöker med ibland, de flesta EU länder inklusive Sverige kommer detta aldrig hålla i rätten”

Morkul
Medlem
Morkul

Dubbelpost Admin får gärna ta bort.

Gäst

Jag hoppas Intel blir stämda. Inte okej på något plan!

Morkul
Medlem
Morkul

Stämda lär de aldrig bli för detta, en i USA. Däremot kommer det finnas folk som totalt struntar I detta och då kommer Intel troligtvis inte göra någonting då de skulle förlora i rätten.

JB
Medlem
JB

Det är väl en sak som kan diskuteras, kommer Intel verkligen att strunta i det – i USA? Där gäller ju alltsomoftast, ffa i affärsvörlden, att den med störst pengapung vinner, helt enkelt för att motparten inte har råd med processandet. Men möjligheten för att ett pilotfall får ekonomiskt understöd är nog stor och given, så JA du har nog rätt./jb

Morkul
Medlem
Morkul

Problemet för MS är att det finns många i affärsvärlden som skulle vilja tvåla dit dem så vem som än eventuellt skulle bli stämd så skulle den ha extremt bra ekonomisk backning.

JB
Medlem
JB

Antar att du menade Intel och inte MS (Microsoft). Jo det finns ett flertal med ekonomiska muskler som skulle ha intresse av att stötta. Vi är eniga Morkul;) /jb

Edit: nu låter det som att intel gör en pudel, läs här: https://www.tomshardware.com/news/intel-cpu-microcode-benchmark-mitigation,37684.html

Morkul
Medlem
Morkul

Fan va förvirrar man blir ibland.
Börja skriva post #1
Blir avbruten och blir tvungen att skriva ett brev.
Går till baka till post #1 och undrar varför jag har skrivit Intel när man menar MS så¨jag ändrar.

Gjorde alltså ett mail angående stämningar mot MS och allting blev bara fel. Ja självklart menade jag Intel.

Jackbob
Medlem
Jackbob

Känns skönt att jag förhoppningsvis köpt min allra sista Intel CPU. Dom försöker allt dom kan att dra slöjan över ögonen på oss.

Icke säger jag då. Ryzen är det bästa som hänt CPU-maknaden och jag stödjer AMD gladeligen för det språnget de gjort. Intel kan fula sig nån annanstans än i min dator iaf.

David.Sed
Medlem
David.Sed

Kommer inte heller köpa någon mer Intel cpu efter detta. Nästa månad uppgraderar jag till en 16-kärnig AMD Threadripper 2.

JB
Medlem
JB

Nu låter det som att intel gör en pudel, läs här: https://www.tomshardware.com/news/intel-cpu-microcode-benchmark-mitigation,37684.html /jb

JB
Medlem
JB

Till alla er som inte redan känner till det så har Anton blivit hotad för sin krönika: https://www.nordichardware.se/nyheter/grafikkort/kronika-forhandsboka-geforce-rtx-2080-ti.html, läs Mikael Schwartz kommentar. Lägg gärna in en egen stöttande kommentar, alternativt Gilla Mikaels kommentar. /jb