Intel kommer med lanseringen av Haswell-arkitekturen sjösätta inte bara ett smörgåsbord av olika processormodeller, det kommer även flera modeller av deras grafikdelar. Nu har toppmodellen Intel HD Graphics 5200, GT3e, och dess tillhörande L4-cache fångats på bild.

Intel satsar hårt på grafiska kvalitéer under lanseringen av Haswell och i företagets kraftfullaste mobila processorkretsar gör man en fullfjädrad attack på AMD och Nvidias mobila grafikkretsar.

Intel HD Graphics 5200 blir det slutgiltiga namnet på grafikdelen i Intels mest kraftfulla Haswell-processorer och förutom hela 40 exekveringsenheter har Intel bakat in en dedikerad L4-cache direkt på processorn. GT3e får sitt utvecklingsnamn från det eDRAM som Intel placerat vid sidan av själva Haswell-kiselkretsen för att maximera grafikkretsens prestanda.

P1080612
 Bild: VR-Zone

Tanken är att GT3e endast ska användas i företagets kraftfullaste mobila processorer med en TDP-specifikation på 55 watt. Detta som ett alternativ i mobila spedatorer och all-in-ones som tidigare använt sig av Intel-processorer med 35-45 watt TDP plus en extra grafikkrets från AMD eller Nvidia med mellan 10-20 watt TDP.

Med sina nya GT3e-utrustade Haswell-processorer kan Intel erbjuda en mer kostnadseffektiv och energisnål lösning som med hjälp av sitt eDRAM möjligtvis även kan bjuda på konkurrerande prestanda till andra grafikkretsar i instegssegmentet.

Övriga Haswell-processorer kommer att använda sig av grafikkretsarna GT2 (16/20 EUs) eller GT3 (40 EUs) utan något dedikerat eDRAM.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
S0urcerr0RshaglordthisAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Ska bli intressant att se skillnaden mellan GT3e och GT3!

this
Medlem
this

Låter som att Nvidia kommer att få o göra nu. Mer och mer press på dem.

Micke
Medlem
Micke

Läste på en annan sida att av att döma på storleken av chippet på bilden så uppskattar dem L4an att vara 64 eller 128 MB stor.

/s

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

vissa tidiga rapporter hintade att GT3e (128MB) skulle bli 3X så snabb som gamla HD4000, men dom nuvarande rapporteringarna antyder snarare 2X, vilket kommer räcka för att köra ex BF3 på high/ultra i 720p, i kanske 45fps. Själv hoppas jag ändå fortfarande på 3X prestanda eftersom det då borde bli helt likvärdigt med ett Geforce GT650M – vilket skulle vara en oförskämt trevlig nivå för integrerad grafik 🙂 Blir det bara 2X så kommer grafiken hur som helst räcka mer än väl för casual gaming med hyffsade kvalitets inställningar i 720p (alternativt laptoparnas 900p HD+). Den största fördelen med detta… Läs hela »