Vi väntar fortfarande på lanseringen av Intels första 22nm-processor Ivy Bridge som ska släppas under mars-april 2012, och nu har Intel avslöjat att designen på dess uppföljare Haswell redan är färdigställd. Men i vanlig ordning är mållinjen långt borta, då det är dags att utvärdera designen och leta buggar som måste rättas till.

Haswell är Intels kommande arkitektur som efterträder Ivy Bridge under 2013 och ska byggas på 22nm. Enligt de ytterst sparsamma uppgifter som finns tillgängliga ska Haswell finnas som SoC med CPU, GPU, nordbrygga och sydbrygga integrerad i samma kiselkrets. Intel har även sagt att grafikprestandan ska vara så hög att diskreta grafikkort knappt kommer behövas i bärbara datorer längre.

Designen för Intel Haswell ska alltså vara färdigställd. Vad det betyder är att man slagit fast hur processorarkitekturen kommer att se ut, och att man inte kommer göra ytterliggare tillägg i vad som först var planerat om det inte är absolut nödvändigt. Vad som väntar Haswell nu är hårda tester i Intels interna labb, med flera nya revisioner och steppings för att banka ur de buggar man hittar. Att döma av detta ser det inte ut som att Intel kommer få några problem att få in Haswell i sitt Tick-Tock-schema.

Medan Intel håller hårt på detaljerna om Haswell som trotsallt ligger ungefär 18 månader fram i tiden så släpper de en detalj om processorn värd att nämna. Man har lagt ett stort fokus på strömförbrukningen vid standby, något som företaget tror är en viktig komponent i framtid mobilitet och deras Ultrabook-koncept.

Intel_Haswell1Med Sandy Bridge ökade man inte bara prestandan mot Nehalem/Westmere-arkitektur utan lade ett extra stort fokus på strömeffektivitet och Haswell kommer inte helt oväntat att följa samma spår. Strömförbrukningen vid standby ska ha sjunkit med 30% mot dagens processorer från Intel, och som plattform med alla dess komponenter ska den vara ”mer än 20 gånger” så låg.

Intel_Haswell2Det här ska möjliggöra ”mer än 10 dagar” standby när man är uppkopplad mot nätet. Tanken bakom detta är att medan datorn nästan ligger i dvala så ska den kontinuerligt hämta information från molnet. Email, IM:s, twitter med mera ska alltså vara uppdaterade när du fäller upp datorskärmen och det låter väldigt intressant för de som konstant är på resande fot reser runt, eller är ”always on the go”.

Källa: Anandtech, Anandtech

Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid