Intels vd Paul Otellini har nyligen avslöjat lite av processorgigantens framtidsplaner för tabletmarknaden. I ett konferenssamtal tidigare i veckan talade Otellini med vördnad om Apple iPad och dess försäljningsframgångar, samtidigt som han avslöjade Intels aggressiva attack mot tabletmarknaden.

Paul Otellini erkände att tabletmarknaden och inte minst Apples iPad kommer att påverka PC-försäljningen, åtminstone sett till dess marginaler. Men i samband med att Intel lovordade Apple för att man återuppfunnit tabletkategorin med sin iPad passade man på att förklara sin egen mycket aggressiva satsning mot tabletmarknaden.

”We will use all of the assets at our disposal to win this segment,” sade Intels vd Paul Otellini

När Intel pratar om alla sina resurser är det onekligen dags att hålla ögonen öppna. Företaget har återigen presenterat rekordhög omsättning under sitt senaste bokföringskvartal på över 11 miljarder dollar. Att man nu ska använda sina till synes oändliga resurser till ett frontalangrepp på tabletmarknaden behöver inte vara negativt för Apple – då man likväl kan använda sig av Intels plattformar – men kommer onekligen att betyda tuffare konkurrens för ARM.

ARM-arkitekturen är den som används i Apples A4 SoC och även i merparten av övriga processorkretsar som hittas på tabletmarknaden idag. För att kunna kontra ARM på bästa möjliga sätt ska Intels nya Oak Trail-plattform vara kompatibel med ett flertal olika operativsystem, förutom Windows 7 även Meego och Google Android. Oak Trial ska användas i en mängd olika formfaktorer och prisnivåer, något vi förmodar är i mångt och mycket upp till Intels partners som väl tillverkar produkter baserad kring plattformen.

intel-oak-trail-2-small

Paul Otellini jämförde tabletmarknaden med netbooks. Där netbooks kom från ingenstans och växte sig till en enormt stor marknad, något Intel tror kommer ske även med tablets. Målet är då att deras egna kretsar hittar in i dessa produkter och man tryckte på att man i det fallet inte bara sitter på prestandan som krävs utan även kompabiliteten med Windows.

Processorkretsen som används i Oak Trail, Lincroft, kommer att ersättas av Penwell under nästa år med Medfield-plattformen. En plattform som ser ut  att verkligen bjuda på ordentlig prestanda, vilket kan vara på sin plats med ARM-arkitekturens snabba utvecklingstakt.

Källa: CNET

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid