Intels optiska datagränssnitt Light Peak har en teoretisk överföringshastighet på 10 Gigabit per sekund, imponerande datahastigheter som nås med hjälp av ljus i supertunna optiska kablar. Men när Light Peak nu närmar sig en första kommersiell satsning verkar det som att det bli en mörkare historia med koppar istället för fiberoptik.

Enligt uppgifter till CNET ska Intel beslutat sig för att använda kopparledare istället för fiberoptik i första generationen av Light Peak, vilket som tur är inte ska påverka dess imponerande prestandaspecifikationer men som trots allt gör teknikens namn något missvisande.

Intel väntas lansera sina första Light Peak-lösningar under först halvåret 2011 men tidigare rapporter har menat att åtminstone de större datortillverkarna visat ganska svagt intresse för tekniken. Mest på grund av att den nya USB 3.0-standarden räcker gott och väl till de flesta användningsområden, även om Light Peak har lite större ambitioner än USB-standarden.

Om man man försöker snärja sina partners med ljus eller elektriska kopparledningar återstår att se.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Hur bra Light Peak än är, och låter är det svårt att tro att något kommer kunna ersätta USB-standarden…

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Intel hävdar själva att det inte är tänkt som en ersättare utan som ett komplement. Problemet är väl bara hur man ska rättfärdiga kostnaden för två höghastighetsgränssnitt på moderkort och datorer. Tror det kommer gå lite trögt i början i alla fall.[/quote]Ja, Light Peak ska väl inte vara direkt billig till en början? Först sa Intel $2 per port, men nu verkar priset handla på $5-10 och det är bara en tidsfråga när fler tillverkare får sina USB 3.0-kretsar certifierade så att de faller i pris. Det känns i alla fall som det långsiktiga målet är att ersätta… Läs hela »