För de som har följt lanseringen av Intels nya plattform Socket T (775) är det ingen nyhet att Intel återigen försöker slå till mot överklockare. Det var nu många år sedan Intel ”hårdlåste” multiplikatorn i deras processorer och detta innan överklockning slog stort bland PC användare. Nu har Intel återigen bestämt sig för att göra livet surt för överklockare genom ett överklockningslås i deras nylanserade 925X och 915-chipsets.


Låset fungerar så att vid en klockfrekvensökning på mer än 10 % kommer systemet helt enkelt inte kunna boota.
För överklockare är detta såklart en miserabel utveckling och även om Intel obevekligen vill minimera överklockning på deras system finns inte samma beslutsamhet hos moderkorttillverkarna.
Precis som vid Intels introduktion av PAT ser vi nu att moderkortstillverkare med alla medel försöker kringgå begränsningarna med Intels överklockningslås och flera säger sig redan ha lyckats.


På Anandtech.com har man tagit en närmare titt på överklockningslåset och även testat ifall ASUS, som säger sig ha kringgåt låset, verkligen är den första frälsaren för överklockare.


Personligen känns Intels överklockningslås som en riktig landmina för entusiastmarknaden och det ska bli mycket intressant att se vad AMD gör åt situationen. Om denna utveckling fortsätter kommer AMD bli mer eller mindre ensam på entusiastmarknaden och vad detta medför kan vi bara spekulera i…


Läs hela artikeln på Anandtech.com.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid