Intels planerade 7 nanometer-process kommer att försenas från tidigare plan. Företaget meddelar nu att 7 nm-CPUer kommer att debutera tidigast under slutet av 2022 eller början av 2023.

Det var under en kvartalsrapport som Intel nyligen bekräftade att företagets planerade 7 nm-process är försenad med sex månader i relation till tidigare planer. Förseningen ska främst orsakas av problem med avkastningen från produktionen, som inte ska vara tillräcklig för att göra processen ekonomiskt hållbar. Intels vd Bob Swan bekräftar att förseningarna gör att Intel aktiverar en reservplan för kommande produkter. Den innebär att Intel kommer att delvis använda sig av transistorproduktion från andra företag. Detta inkluderar produktionen av företagets kommande grafikenheter, kallade Point Vecchio. Dessa kommer att lanseras under slutet av 2021 eller början av 2022, ett år innan den väntade produktionen av Intels egna 7 nm-transistorer.

Kan kombinera olika processer

Produktionen av kretsar i andra än Intels egna fabriker betyder inte att alla kommande Intel-kretsar kommer att vara Intel-fria. Chiplet-design och Foveros-teknik låter Intel stapla och kombinera kretsar med olika processer i samma enheter. Det gör att endast delar av enheter kan behöva assistans från andra tillverkare.

Produktionsproblemen kommer också att påverka Intels planer för nya serverprodukter. Företagets första 7 nm server-CPUer kommer att lanseras 2023, ett år senare än vad tidigare planer har indikerat. Det kan ställas i kontrast till AMD, som sägs ha planer på att lansera 5 nm-CPUn Genoa under slutet av 2022.

För att väga upp den försenade produktionen av 7 nm-kretsar verkar Intel nu lägga mer krut på 10 nm. Företaget bekräftar nu att produktionen ska öka med 20 procent, bortom tidigare planer. Det ger bland annat utrymme för nya prestandakretsar på processen, så som kommande Alder Lake, som nu har fått en bekräftad lansering.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid