Intel har enligt uppgifter förberett ett pressevent under morgondagen den 24 februari där man ska diskutera en ny teknik som är på väg in på marknaden. Enligt källor på marknaden ska det alltså handla om det supersnabba Light Peak datagränssnittet, vilket faller väl in med Apples förväntade nylanseringar under morgondagen där nya MacBook Pro-serien väntas vara stjärnan.

Intel har utvecklat Light Peak under en ganska lång tid och visade upp en demonstration under Intel Developer Conference 2009. Passande nog var det just en Apple-maskin med Mac OS X som användes vid demonstrationen, något som redan då satte fart på ryktena om att vi skulle få se Light Peak i kommande Apple-produkter.

Light Peak är som namnet avslöjar en teknik som skickar data med ljus. Ironiskt nog väntas Intel förlita sig på vanliga kopparledningar istället för fiberoptik när man sjösätter sin första Light Peak-plattform under 2011, men de goda nyheterna är att detta inte ska påverka gränssnittets bandbredd.

lightpeak2Light Peak har en kapacitet på 10 Gbps i båda riktningar, vilket är långt högre än till och med det nya snabba SuperSpeed USB 3.0 gränssnittet med sin teoretiska maxhastighet på 5 Gbps. Även om Light Peak kan se ut som kanske både en konkurrent och regelrätt ersättning till USB-gränssnittet är det tvivelaktigt att så blir fallet, åtminstone inom den närmsta tiden. USB har ett mycket stort fäste på marknaden och Intel själva har påpekat att man väntar sig se de två gränssnitten agera bredvid varandra på samma marknad och även samma produkter.

Tanken med Light Peak är att genom dess höga överföringshastighet använda sig av en ensam datakabel för att överföra data från flera olika gränssnitt. Exempelvis skulle en ensam Light Peak-kabel kunna bära Gigabit Ethernet, högupplöst video, högupplöst ljud och även andra dataprotokoll på en och samma gång. Något som skulle passa utmärkt i exempelvis dockningsstationer eller liknande lösningar. Intel hoppas att tekniken ska kunna ersätta många av våra kablar idag och samtidigt öka prestandan. Kapaciteten i Light Peak väntas skalas till 100 Gbps i framtida versioner.

Apple har alltså länge varit intresserade i Intels Light Peak teknik och man har för vana att använda alterantiv till USB-gränssnittet där man under flera år propagerade för det snabba FireWire-gränssnittet. Apple väntas lansera en ny serie av bärbara MacBook Pro datorer under morgondagen, om det är en ren slump att Intel samtidigt sägs planera ett Light Peak pressevent låter vi vara osagt.

Källa: CNET

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Ihmrat
Ihmrat
13 Årtal sedan

Är det bara jag eller ser karln ut som en president? Som en slags ohelig kombination av Harrison Ford och George W. Bush…