Under sitt senaste möte med investerare klargjorde Intel hur företaget sitter fast på 14 nanometers tillverkningsteknik och hur företagets första processorer baserade på 10 nanometer inte är att förvänta förrän slutet av år 2019.

Att Intel har problem med att ta sig från 14 nanometers (nm) tillverkningsprocess ned till planerade 10 nm är inget nytt. Företaget hade till en början planerat att processorer på 10 nm skulle vara tillgängliga att rullas ut under år 2015, men så blev inte fallet.

Under ett möte med investerare förklarade Intel hur det kommer vara 14 nm som gäller fram till slutet av år 2019 som tidigast. 14 nm gjorde sin debut med processorarkitekturerna Broadwell och Skylake som båda lanserades för omkring tre år sedan.

Intel produktplan från 2015 som visar hur 10 nm skulle varit tillgänglig för tre år sedan.

Intel planerar att lansera sin nästa processorarkitektur ”Whiskey Lake” inom kort. Denna blir då den femte generationen som baseras på 14 nm efter Broadwell, Skylake, Kaby Lake och Coffee Lake.

Intels strategi för det kommande året ser ut att bli att försöka möta konkurrenten AMD i  antalet processorkärnor i enheter för både konsumenter och entusiaster. Intel har två kommande processorer ur Coffee Lake-familjen som utrustats med åtta processorkärnor, Core i7-9700K samt Core i9-9900K. Samma antal kärnor som AMD:s flaggskeppsprocessorer för sockel AM4 för närvarande har.

Däremot planerar AMD att ta steget från 12 nm som deras nuvarande processorer bygger på ned till 7 nm med lanseringen av arkitekturen Zen 2. Här ryktas det även att AMD kommer att öka antalet processorkärnor per CCX-kluster till det dubbla. Något som kan betyda att AMD hamnar före Intel både vad gäller tillverkningsteknik och antalet processorkärnor. Då dubbla antalet kärnor per CCX-kluster öppnar upp för 16-kärniga Ryzen-modeller.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid