Intel ser ut att färdigställa en ny processormodell kallar Core i9-9990XE för sockel LGA2066 där antalet processorkärnor tar ett steg tillbaka för att ge plats åt uppskruvade klockfrekvenser.

Ännu en högpresterande processor menar för sockel LGA2066 från Intel ser ut att vara på väg. Denna enhet bär namnet Core i9-9990XE och är inte ännu ett försök till att trycka in mer processorkärnor än tidigare möjligt. Utan den tar sin plats över den 18-kärniga Core i9-9980XE i totempålen med hjälp av färre processorkärnor och betydligt högre klockfrekvenser.

Utöver antalet processorkärnor och trådar kommer enheten utrustad med 19,25 megabyte (MB) delat L3 Cache och totalt 1 MB L2 Cache per kärna. I ett försök att hålla temperaturerna i schack vid de uppskruvade klockfrekvenserna har Intel även valt att löda fast den integrerade värmespridaren. Något som kan behövas då enhetens TDP-värde listas som hela 255 watt (W).

Core i9-9990XE sin plats över Core i9-9980XE trots ett lägre antal processorkärnor. Den 18-kärniga processormodellen som funnits på marknaden sedan tidigare kommer med klockfrekvenser på 3,0 gigahertz (GHz) som basfrekvens och en turbofrekvens på 4,5 GHz. Hos den kommande modellen har basfrekvensen skruvats upp till 4,0 GHz och den maximala turbofrekvensen för samtliga kärnor ligger på 5,0 GHz. Turbofrekvensen för en eller två kärnor samtidigt ligger på aningen högre 5,1 GHz.

Klockfrekvenser och prestanda

Intel har således hoppats på att ett minskat antal kärnor kan vägas upp med hjälp av högre klockfrekvenser. Något som syns klart och tydligt i de prestandasiffror systemintegratören Puget Systems har publicerat.

I de testresultat Puget Systems har publicerat syns det hur Core i9-9990XE tar ledningen över sina äldre syskon i tre av fyra test. Den nya modellen håller förstaplatsen i samtliga test förutom i den inbyggda testsviten i Photoshop CC 2019. Där faller den bakom syskonet Core i9-9900K med cirka 2,7 poäng.

Puget Systems utförde sina tester med processorn placerad i ett moderkort från Gigabyte i form av X299 Designare EX. Processorn fick även sällskap av åtta 16 Gigabyte (GB) RAM-stickor för totalt 128 GB internminne och ett grafikkort i form av ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti.

Oklar tillgänglighet för konsumenter

I dagsläget är det inte helt klart om Core i9-9990XE kommer att bli tillgänglig för konsumenter att införskaffa direkt från återförsäljare.

Enligt Tom’s Hardware är anledningen till att modellens specifikationer inte listats online att Intel endast sålt de existerande exemplaren till systemintegratörer genom en hemlig onlineauktion. Något som innebär att modellen endast kommer att finnas tillgänglig i färdigbyggda system om Tom’s Hardware visar sig ha rätt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KaffiMannMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Äntligen lite färre men effektivare kärnor. Hoppas detta går över till ”low end” plattformarna också.

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Blir nesten 10 000kr kun for RAM. Litt over mine budsjettgrenser for en komplett pc.