Kaby Lake-baserade flaggskeppet Core i7-7700K lider av skenande temperaturer. Att skalpera processorn verkar dock göra underverk.

Tidigare har det rapporterats om att kommande Kaby Lake-baserade processorn Core i7-7700K lider utav skyhöga temperaturer vid överklockning. Tidiga resultat visade att processorn inte hade några större problem med att överklockas till frekvenser uppåt 5,0 Gigahertz (GHz). Men att temperaturerna, även med rejäla kylanordningar, inte kunde hållas under kontroll.

Nu har dock en användare på Anandtechs forum lyckats få tag i en Core i7-7700K. Användaren som går under namnet ”RichUK” på forumet kunde även han bekräfta att överklockningspotentialen finns där. Men att temperaturerna också var för höga för att det skulle vara inom bekvämlighetsnivån.

Detta är inte något ingenjörsexemplar. Utan RichUK har på något vis lyckats få händerna på en fulländad konsumentprodukt. Alltså kan resultaten han fick under sina tester inte skyllas på en icke helt färdigställd processor.

RichUK började med att testa processorn vid standardfrekvenser i Cinebench R15. En Thermalright Ultra 120 tillsammans med en Corsair SP120 fläkt användes vid detta test. Här lyckades RichUK få en stadig temperatur på runt 60 grader Celsius. Detta är fullt acceptabla temperaturer med tanke på att det är en äldre tornkylare med endast en ensam fläkt.

Överklockad Core i7-7700K är en annan historia

RichUK gick därefter vidare och bytte ut luftkylaren mot en Corsair H110i. Därefter överklockades processorn till 5,0 GHz vid 1,34 Volt (V). Sedan testades den överklockades processorn i en rad olika tester. Bland annat Prime 95 där den högsta rapporterade temperaturen var på hela 96 grader Celsius. Processorn var heller inte stabil under mer än cirka 15 minuters testning.

Vid en lite snällare överklockning till 4,7 GHz med 1,264 V så var processorn stabil under 6 timmar med Prime 95. Temperaturerna höll sig även runt 83 grader med H100i-kylaren inställd på ”quiet mode”. Alltså låga varvtal på fläktar och pump.

Delid och ny kylpasta förändrar allt

RichUK genomförde sedan en så kallad ”delid” på sin Core i7-7700K. En process som innefattar att man skalperar processorn och tar bort den värmespridare samt kylpasta som kommer förmonterad. Kylpastan ersätts sedan med en ny pasta och kylaren fästs i direktkontakt mot själva processorkretsen. ftermarknadsalternativ.

Efter att delid-processen blev genomförd med lyckade resultat så byttes Intels egna kylpasta ut mot Coollaboratory Liquid Ultra kylpasta. Sedan monterades en Nzxt Kraken X62 kylare på processorn. Än en gång så överklockades processorn till 5,0 GHz vid 1,344 V och kylaren inställd på quiet mode. Nu kunde RichUK se upp till 30 grader lägre temperaturer under sina tester. Rent generellt så var processorn 26 grader kallare.

Från 95 till 66 grader vid 5 GHz

Det som tidigare var 96 grader Celsius vid 5,0 GHz blev nu 66 grader Celsius. En minst sagt imponerande förbättring.

Exakt vad dessa resultat beror på går inte att säga helt säkert. Men det ser ut som att Intel kan ha valt att använda en billigare kylpasta av lägre kvalité för sina kommande Kaby Lake-processorer. En så kallad delid är något som överklockningsentusiaster ofta utför på sina processorer. Delid brukar oftast förbättra temperaturerna vid överklockning, men en sådan skillnad i temperaturer som RichUK fick är långt ifrån att vänta sig för alla användare. Även kylpastan och rigorös kylarmontering kan mycket väl ligga till grund för en de rejält sänkta temperaturerna.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid