Intel Core i7-6700K kommer inom en knapp veckas tid vara Intels nya konsumentflaggskepp på CPU-marknaden. Medan vi redan sett indikationer på den nya Skylake-arkitekturens CPU-prestanda har det nu även börjat dyka upp läckta prestandatester i spel med dedikerat grafikkort och resultaten bådar onekligen gott.

Den officiella lanseringen för Intels nya Skylake-plattform är satt till den 5:e augusti i samband med spelmässan Gamescom i Tyskland. Men den kinesiska techsajten PConline.com.cn går nu händelserna i förväg och publicerar en fullständig prestandagenomgång av Intels nya flaggskeppsprocessor. Intel Core i7-6700K ställs mot två av sina kanske tydligaste konkurrenter, Intels egna Core i7-4790K samt Core i7-5820K.

Intel_skylake_vs_others

I tester som mäter ren CPU-beräkningskraft har Skylake-arkitekturen och Core i7-6700K svårt att hänga med entusiastplattformen Haswell-E och Core i7-5820K som med två extra CPU-kärnor levererar mycket hög flertrådad prestanda. Core i7-6700K kan däremot knipa några vinster vid både video och bildredigering tack vare effektiv CPU-arkitektur och aggressiv enkeltrådad prestanda.

Skylake-prestanda med Geforce GTX 980 Ti

När man kopplar in ett diskret Nvidia Geforce GTX 980 Ti grafikkort i systemet konstaterar vi att även processorn får jobba en hel del för att mata bildrutor i 1 920 x 1 080 pixlars upplösning. Intel Core i7-6700K ligger konsekvent i toppen av prestandalistorna och även om prestandaskillnaderna stundtals är försumbara är det tydlig fördel Skylake i bland annat GTA V samt inte minst Project Cars.

Med ett kraftfullt grafikkort finns det utan tvivel potential att Intel Core i7-6700K kommer kunna leverera bättre prestanda i spel än vad nuvarande processorer är kapabla till – Haswell-E och Haswell Refresh inkluderat. Vilket skulle vara en välkommet inte minst för de krävande användare som sitter på ett eller flera kraftfulla grafikkort och siktar på höga bildfrekvenser.

Värt att poängtera är också processorns effektförbrukning som trots betyande prestandavinster mot Core i7-4790K ligger snäppet under sagda processor, om än med några enstaka watt enligt testresultaten på PConline.com.cn.

  Intel Core i5-6600K Intel Core i7-6700K Intel Core i7-4790K
CPU-arkitektur Skylake Skylake Haswell Refresh
Teknik 14nm 14nm 22nm
Kärnor/Trådar 4/4 4/8 4/8
Cache 6MB 8MB 8MB
Klockfrekvens (Boost) 3,5 Ghz(3,9 Ghz) 4,0 Ghz(4,2Ghz) 4.0 Ghz(4,4Ghz)
DDR3L/DDR4 RAM 1600/2133 Mhz 1600/2133 Mhz 1600MHz/-
TDP 95W 95W 88W
Socket LGA 1151 LGA 1151 LGA 1150

Skylake lanseras den 5:e augusti

Intel Core i7-6700K väntas lanseras den 5:e augusti tillsammans med Intels Z170 styrkrets samt sitt syskon Core i5-6600K. Processorerna kommer bland annat med en kraftfullare integrerad GPU, stöd för DDR4-minne, betydligt effektivare 14 nanometer tillverkningsteknik samt vad ryktas vara bättre överklockningspotential än nuvarande plattformar.

Läs även

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
LaduLaserdlq84Klårpedrosso Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Flemming
Medlem
Henrik Flemming

Om jag inte minns fel så ska väl även den integrerade grafiken och det externa grafikkortet kunna samarbeta när DirectX 12 slår igenom. Det hade vart skoj att se test på.

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

[quote name=”Henrik F”]Om jag inte minns fel så ska väl även den integrerade grafiken och det externa grafikkortet kunna samarbeta när DirectX 12 slår igenom. Det hade vart skoj att se test på.[/quote]

Kräver dock att spelutvecklarna implementerar det. Det är tyvärr inget som kommer gratis med DX12.

Medlem
Wargreymon

[quote name=”Gambit_2K”][quote name=”Henrik F”]Om jag inte minns fel så ska väl även den integrerade grafiken och det externa grafikkortet kunna samarbeta när DirectX 12 slår igenom. Det hade vart skoj att se test på.[/quote]

Kräver dock att spelutvecklarna implementerar det. Det är tyvärr inget som kommer gratis med DX12.[/quote]
Alla stora grafikmotorer kommer nog implementera det ganska snabbt.

pedrosso
Medlem
pedrosso

hmm njae vet inte om det är imponerande då dom processorer vi har från sandy bridge generation ger fullt tillräckligt med kraft att använda datorn i spel, sedan att vissa inte nöjer sej med det är upp till dom , sitter själv på en i7 3770k som jag köpte för 800 kr mobot för 500 kr utförsäljning , samt köpt in 16 gb ram , och den duger alldeles utmärkt åt spel, jag har ingen 120hz skärm men klarar mej på en 60 hz skärm. och kan avnjuta alla spel lika mycket som alla andra.Tror intel börjar se att det… Läs hela »

Klår
Gäst
Klår

”Klår”?!?! HAHAHA, som skrivet av en fyraåring.

Medlem
Marre

[quote name=”pedrosso”]Tror intel börjar se att det inte finns anledning att uppgradera hela tiden, eftersom priserna börjar bli så höga så sparar folk pengarna som ser till dom får en riktig uppgradering om dom byter istället för 10% prestanda i benchmark och typ 8 fps mer , datordelar kostar nu en slant och det känns även om du har bra betalt och ska hela tiden undsätta flera tusen kr till datorn. Och uppgradera varje gång intel släpper ny processor samt alltid ny sockel och mobo[/quote] Jupp, så är det. Rätta mig om jag har fel, med många titlar (om vi… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Klår”]”Klår”?!?! HAHAHA, som skrivet av en fyraåring.[/quote]

Du skriver också som en fyraåring.

LaduLaser
Gäst
LaduLaser

”När man kopplar in ett diskret Nvidia Geforce GTX 980 Ti grafikkort”… Vad är det för svengelska? Separat heter det på svenska. Gaminggraikkort är rätt skrymmande och allt annat än diskreta 😉