Intel Core i7-3930K kommer att bli mellanmodellen i Intels kommande processorserie Sandy Bridge-E. Med sex kärnor från Sandy Bridge-arkitekturen och en fyrkanalig DDR3-minneskontroller har nu ett provexemplar av processorn kommit i händerna på överklockaren Coolaler som ger oss en rejäl prestandagenomgång och direkt jämförelse med tidigare trotjänaren Intel Core i7-980X.

Intel kommer att rulla ut sin nya entusiastplattform LGA2011 och de kraftfulla processorkretsarna i Sandy Bridge-E familjen. Som en efterträdare till den seglivade LGA1366-plattformen kommer Intel ta sikte på arbetsstationer och krävande entusiaster där prestanda är bra mycket viktigare än prisvärdhet.

Med Sandy Bridge-arkitekturen i grunden kommer processorerna att spetsas med en fyrkanalig DDR3-minneskontroller samt ett större överklockningspotential och inte minst upp till sex processorkärnor – åtta på servermarknaden.

Vi vet redan att Intel planerar minst tre Sandy Bridge-E processorer i Intel Core i7-3000-serien i höst och det är alltså mellanmodellen Core i7-3930K som hittat in i Coolalers testlabb. Processorn som från butikshyllan ska arbeta i 3,2 GHz med en Turbo-frekvens på upp till 3,8 GHz har låsts till sin nominella frekvens och sedan jämförst sida vid sida i flera tester med Intels nuvarande Gulftown-arkitektur vid samma klockfrekvens och antal kärnor.

 

Modell Core i7-3960X Core i7-3930K Core i7-3820
Kärnor/Trådar 6/12 6/12 4/8
L3 cache 15 MB 12 MB 10 MB
Klockfrekvens/Turbo 3,3 GHz/3,9 GHz 3,2 GHz/3,8 GHz 3,6 GHz/3,9 GHz
Upplåst multiplier Ja Ja Nej(?)
TDP 130W 130W 130W
Socket LGA2011 LGA2011 LGA2011

Skillnaderna mellan plattformarna är en effektivare CPU-arkitektur och en extra DDR3-minneskanal och resultaten visar att det nog trots allt finns optimeringar att göra innan lanseringen av plattformen står till stånd. På HWbot har man samlat resultaten från Coolalers tester och fått fram att prestandaskillnaderna oftast bara är några enstaka procent, där faktiskt Intels på pappret betydligt kraftfullare processor inte ens vinner alla tester. Trots en kraftfullare arkitektur och en på pappret bättre minneskontroller. Men vad vi kan utröna ur Coolalers rapport verkar detta vara någon form av bygg vid flertrådad prestanda, kanske relaterat till stödet för HyperThreading.

3930

På det stora hela ska vi nog inte dra allt för stora växlar kring dessa resultat, läckta dokument från Intels egna presentationer har talat om prestandavinster på mellan 10-100% beroende på applikation. Men det är trots allt trevligt att se livstecken från den nya plattformen som väntas ut på marknaden under november 2011.

sandybridgee-results

Källa: Coolaler.com

Relaterade nyheter:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
flopperPegon-Boris-Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

En ökning med runt 10% överlag ser det ut som, ungefär som väntat. Men med tanke på att Core i7-980X/990X fortfarande är riktiga prestandamonster i flertrådad prestanda så kan man väl inte vänta sig mindre av dessa.

Fyrkanalsminne, och inget mindre än 40 PCI Express-banor integrerat på samma krets så ska de blir väldigt intressant att få se strömförbrukningen och hur de klockar. Trodde f.ö. att fyrkanalsminnet skulle ha större inverkan i tester som AIDA, men det kanske är något som kommer synas tydligast i just serverlaster?

-Boris-
Medlem
-Boris-

De som ska hålla prestandakronan sedan då? Lär väl vara ohotad ett tag. Men hur blir det när IB kommer? Kommer det bli som när SB kom med mellanklassprocessorer som spöade en hel del dyrare 1366 i7:or?

Nä det känns som att allt ovanför sockel 1155 bara är skryt för onödigt mycket pengar. :p

Pelle Svensson
Medlem
Pelle Svensson

Ang aida testen så är jag inte insatt i hur exakt den funkar men ofta är syntetiska tester rätt små o täcks av cache?

flopper
Medlem
flopper

nytt moderkort i 1155 pci-e 3.0 med 22nm ivy verkar bli en ren prestanda monster pris/prestanda klassen.