Small preview image

Intels första 32 nanometer tillverkade processorer har nu släppts lös på marknaden. Clarkdale heter desktopfamiljen av processorer och inte mindre än 6 olika CPU-modeller lanseras idag, fyra i Core i5-6xx serien och två i Core i3-5xx familjen. Clarkdale är inte bara Intels första 32nm krets, det är även tillverkarens första processor med integrerad GPU. Bredvid den dubbelkärniga CPU-kretsen hittar vi nämligen en Intel GMA grafikkrets som tillverkats med 45 nanometer teknik. Med HyperThreading är de tvåkärniga Clarkdale-processorerna trots allt mycket kapabla även vid flertrådade applikationer.Det enda som skiljer de två Clarkdale-serierna åt är att Core i5-serien kommer med Intels Turbo Boost teknik, något Core i3-serien får klara sig utan. Men samtidigt erbjuds till mycket lägre priser.


Med processorerna lanserar även Intel tre styrkretsar, H55, H57 och Q57, som primärt är till för att nyttja processorernas integrerade GPU. Detta genom tekniken Flexible Display Interface (FDI). Intel P55 stödjer Clarkdale genom en BIOS-uppdatering men då får man klara sig utan den integrerade grafikkretsen.Intel Clarkdale och H57 styrkretsen


Intels nya processorer arbetar med klockfrekvenser på mellan 2,93GHz upp till hela 3,46GHz och med bara två kärnor samt effektiv 32 nanometer teknik är strömförbrukningen riktigt imponerande. Prestandan är också bra, speciellt i mer enkeltrådade applikationer, men även om den integrerade GPUn som kallas ”Intel HD Graphics” är betydligt bättre än tidigare lösningar och den snabbaste grafikkretsen i Core i5 661 är nu konkurrenskraftig mot andra integrerade lösningar på marknaden, även om man knappast övertygar.


Andra nyheter i Clarkdale är att Intel HD Graphic bland annat stödjer äkta uppspelning av DTS HD-MA och Dolby TrueHD över HDMI. Vilket tillsammans med en mycket effektiv strömförsörjning lovar riktigt gott för årets HTPC-byggen. Samtidigt som grafikkretsen flyttat in i processorn har minneskontrollern flyttats från CPU-chipet över till grafikkretsen vilket faktiskt sätter käppar i hjulet för Clarkdales minnesprestanda, något vi kunnat påvisa i våra egna tester.Intel har nu spridit sin Nehalem-arkitektur över mer eller mindre hela processormarknaden och även om vi inte känner oss klara med undersökningen av de nya Clarkdale processorerna verkar den generella åsikten vara att Intels Core i5-6xx serier har något svårt att passa in med sina relativt höga priser. Medan Core i3-5xx serien lockar mer intresse bland budgetmedvetna konsumenter och definitivt på dem marknader där den integrerade grafikkretsen kommer till användning.


Givetvis ska det även bli spännande att följa Clarkdales överklockningsbravader. Den nya 32 nanometer tekniken lovar for höga klockfrekvenser och frågan är om vi till och med kan få se den nya plattformen i SMPC2009?Intels Core i5-661 CPU har gott sällskap i vårt testlabb


I väntan på vår egen genomgång av Clarkdale följer här nedan en lista på några av de tester som dykt upp av plattformen under dagen.


:: Anandtech :: HotHardware :: PC Perspective :: Firingsquad :: HardwareCanucks :: LegitReviews :: Techsweden ::

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid