Small preview imageIntel Centrino är på väg att äntra generation 3. Den första som tog marknaden med storm baserades på den extremt populära Dothan-kärnan och i855GM/PM-styrkretsarna. Generation två tog vid med PCI-Express, DDR2, snabbare buss och en uppdaterad kärna. Nu är alltså generation 3 på väg och denna gång får vi tillgång till dubbla kärnor med Yonah. Som vi rapporterat tidigare har Intel dock valt att använda en minst sagt förvirrande namngivning: Första bokstaven markerar strömförbrukningen på processorn: T står för 25-49W, L 15-24W och U <14W. De följande fyra siffornaindikerar i ordning: antal kärnor (1 el. 2), kraften (desto högre desto bättre) och de två sista är det lite oklart vad de står för men är just nu två stycken nollor. De kan mycket vara till för framtida uppdateringar eller liknande.

Med de nya processorerna kommer givetvis även nya styrkretsar baserade på 945-kretsen, 945GM och 945PM. DDR2 med dual channel-stöd är något de första kommer ha, men se upp för senare under 2006 kommer Intel släppa kretsar under nästan identiska namn, 945GMS och 954GMZ som saknar detta. Det kommer även ett budget-alternativ som sannolikt kommer paras med Celeron-varianten, 940GML.


Prestandan då? Jo den är bra, minst sagt. I applikationer som har stöd för dubbla kärnor så piskar den också gamla Dothan med nästan dubbla siffrorna vid samma hastighet. Även i vanliga tester som inte beror av dubbla kärnor så visade sig den nya processorn vara snabbare.


Överlag verkar Intel ha lyckats riktigt bra med sin nya plattform och med tanke på den långa rad av nya processorer som skall komma kan vi nog vänta oss en hel del nya, intressanta och framförallt fler laptops att välja bland i olika kombinationer med alla de styrkretsar som kommer.


Intel är uppenbarligen i release-tagen nu eftersom de redan igår lanserade sin intel Pentium Extreme Edition 955 och som ni vet kommer vi få en väldans massa nya processorer och styrkretsar från både dom och AMD i vår.


:: Läs vidare om Centrino 3 på matbe (via babelfish)
:: Relaterad artikel: Intel Pentium Extreme Edition 955

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid