Intel säger nu att man planerar att göra fysiska ändringar i sina kommande processorer för att täta de omdebatterade säkerhetshålen Meltdown och Spectre.

Meltdown och Spectre har på rekordtid blivit två hett omtalade säkerhetshål för PC-datorer och processorjätten är en av företagen som fått ta mest kritik. Merparten av företagets processorer kan påverkas av säkerhetshålen som hittas i kretsarnas beräkningsenheter. Säkerhetshålen som avslöjades under sommaren 2017 av anställda på Google kan användas för att läsa data från systemet med en processor. Medan det går att lösa och täta säkerhetshålen med hjälp av mjukvara kan det har märkbar påverkning av systemets prestanda, för nyare system med Windows 10 ska det dock vara en mer marginell skillnad.

Oavsett vad är det en minst sagt tråkig bieffekt och som av förklarliga skäl inte tagits väl emot av Intels kunder och investerare. För att lätta kritiken har nu Intel gått ut med information om att man tittar på att göra ändringar i sitt kisel för att täta säkerhetshålen en gång för alla. Det betyder med andra ord att Intel planerar regelrätta förändringar i sina kretsars arkitektur för att förhindra att problemen uppstår.

Det är Intels vd Brian Krzanich som avslöjade planerna på ”in-silicon fixes” när han delgav resultat och räkenskaper för Intels fjärde kvartal 2017. Exakt vad detta innebär och vilka produkter som kommer att (om)designas med Meltdown och Spectre i åtanke är oklart. De första produkterna skulle dock dyka upp under 2018 och pekar då på att det är företagets kommande 10-nanometerprocessorer som anpassas för säkerhetshålen. Intel kommer samtidigt även att lansera nya 14nm-produkter under året och det är möjligt att även dessa får förändringar på kiselnivå för att täta säkerhetshålen.

Om och hur mycket detta beslut påverkar Intels kostnader och lanseringsschema är dock oklart.

Spectre & Meltdown – gigantiska säkerhetshål som påverkar Intel, AMD & ARM

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid