Atom blev aldrig en hit bland mobiltelefoner, men Intel tar ett nytt grepp om mobilmarknaden – den här gången som partnertillverkare.

Intel missade mobiltåget med sina egna processorer – idag är det inte bara en fråga om små marknadsandelar, utan företaget har själva mer eller mindre erkänt nederlag på smartphonemarknaden. Intels Atom-processorer fick aldrig riktigt den dragkraft som man hade hoppats på, medan strömsnåla ARM-alternativ har totalt slukat den mobila kretsmarknaden. Istället är det nya växande marknader såsom smarta bilar som står på agendan för företagets egen kretstillverkning.

ARM-kretsar med Intel-transistorer

Det innebär dock inte att Intel inte vill ha en del av den mobila processorkakan. Under veckan utannonserades ett samarbete med ARM Holdings som ger Intel rätt att agera partnertillverkare för ARM-processorer. Det innebär att företag som designar egna processorer kan hyra in sig på Intels fabriker för tillverkning – precis som när företag såsom Qualcomm, Nvidia, AMD och tillverkar sina kretsar exempelvis Samsungs eller TSMC:s fabriker.

Intel har inlett liknande avtal tidigare, men aldrig i den här skalan. Avtalet tycks dock passa företaget som handen i handsken för situationen de sitter i idag; Intel besitter idag en av världens mest toppmoderna och omfattande kretstillverkningskedjor, trots att majoriteten av tillverkningen används endast till deras egna processorer. Att öppna upp fabrikerna för nya klientuppdrag innebär en säkrad extra inkomst från mobila enheter, när de egendesignade mobilprocessorerna inte har några nämnvärda marknadsandelar.

Bland klienterna hittar vi bland annat Synopsys, Mentor Graphics och LG. Avtalet gäller i första hand Intels nya 10-nanometersteknik, som förväntas debutera i konsumentprodukter nästa år.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid