I dag bekräftar Intel en ny version av den planerade Xe-familjen av grafikenheter. Intel Xe HPG blir en serie av grafikkort som är specifikt designade för krävande datorspel. Under 2021 lanseras de nya korten som ska sätta press på AMD och Nvidia.

Rykten om grafikkort från Intel har snurrat runt sedan 2018 men Intel har inte visat några tydliga ambitioner om att konkurrera på grafikkortsmarknaden för gaming. Nu presenteras Intel Xe HPG som den första produktserien som är uttalat designad för krävande gaming. Intel beskriver den nya serien som ”High Performance” och ”Gaming Optimized”. Med det menar Intel att kretsen är skalad för krävande spel och upplösningar med bland annat kretsar för hårdvaruaccelererad raytracing. Det skiljer den från Xe LP som är designad för mobila kretsar, Xe HP som är designade för användning i servrar och Xe HPC som ska användas i särskilt krävande servermiljöer.

Intel Xe HPG – optimerat för spel

Som namnet avslöjar så har Xe HPG en hel del gemensamt med Xe HP. Utöver stöd för till exempel raytracing har också Xe HPG gjort sig av med saker från Xe HP för att passa för konsumenter. HBM-minnen har bytts ut mot GDDR6 och stöd för FP64 ska antingen ha tagits bort eller skalats ner substantiellt. Intel bekräftar dessutom att de planerar att använda en tredje part för tillverkningen av sina nya grafikenheter, en nyhet som Intel nyligen berättat kunde bli verklighet.

Oklar men lovande prestanda

En bekräftelse om att Intel har planer på att lansera åtminstone ett seriöst grafikkort för speldatorer är sannolikt spännande nyheter för många. I dagsläget är detaljerna dock få. Vi har till exempel ingen aning hur mycket prestanda Intel planerar att leverera i sina grafikkort. Vi har nämligen ingen aning om hur dyra Intels nya enheter kommer att vara eller hur väl företagets arkitektur kan skala för att fortfarande vara praktisk för konsumenter. Intel har dock bidragit med lite siffror för de serverfokuserade Xe HP-kretsarna. De visar på ambitiös prestanda som mycket väl kan landa på prestanda norr om RTX 2080 Ti. Detta baseras på att Intel påstår sig kunna leverera 10,6 TFLOPS vid en klockfrekvens på 1,3 GHz. Med förhoppningen om att en optimerad gamingkrets skulle kunna gå betydligt högre i sin klockfrekvens, kan vi hoppas på riktigt bra prestanda från Intel Xe HPG.

De fyra arkitekturerna för Intel Xe.

Det ska också nämnas att Intels serverkretsar har ett ovanligt system att kombinera flera kretsar som ska göra det möjligt att bygga in två eller fyra kretsar i en enhet med företagets EMIB-teknik. Fyra kretsar ska då kunna leverera 42,3 TFLOPS i de särskilt kraftfulla Xe HPC-kretsarna. Detta ger Intel utrymme för expansion men det förutsätter också att det inte skapar orimliga kostnader eller prestandaproblem som gör att de inte passar för spel.

I nuläget är alltså informationen om Intel Xe HPG ganska liten. Nu vet vi i alla fall att 2021 blir året då Intel gör ett försök att utmana AMD och Nvidia om platsen i din gamingdatorX.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid