Sedan introduktionen av Coffee Lake har det varit styrkretsen Z370 som stått längst fram i ledet. Denna har inte skiljt sig mycket från föregångaren Z270 men nu har information om den faktiska uppföljaren Z390 bekräftats av Intel.

Efter ett halvår med endast styrkretsen Z370 för den åttonde generationens Core-processorer, även kända som ”Coffee Lake”, har Intel nu börjat satsningen i en bredare skala.

Bland annat har företaget lanserat billigare styrkretsar för de senaste processorerna. En av dessa sägs dock läggas på is under en tid. Även en mer exklusiv styrkrets kallad Z390 har ryktats vara på väg. Nu har Intel delat med sig av några specifikationer för den riktiga efterträdaren till Z270.

Styrkretsen Z390 delar vissa specifikationer med den tidigare lanserade Z370. Det handlar fortfarande om sockel LGA 1151, 24 PCIe-banor, sex stycken SATA 6 Gbps portar med AHCI och RAID-stöd med upp till tre stycken 32 Gpbs M.2/U.2-anslutningar.

 

Faktiska skillnader mot Z370 börjar dyka upp när man kollar på styrkretsens USB-möjligheter. Z390 kommer med stöd för upp till sex USB 3.1 Gen 2, tio USB 3.1 Gen 1 samt fjorton USB 2.0-anslutningar. Den kommande styrkretsen kommer även med inbyggda trådlösa anslutningsmöjligheter i form av 802.11ac Wifi och Bluetooth 5.0.

Likt tidigare krävs det fortfarande extern hårdvara i form av antenner och adaptrar för att den trådlösa funktionaliteten ska fungera.

En annan större nyhet är att styrkretsen utrustas med stöd för Intel SmartSound. Detta beskrivs som en signalprocessor som ska lätta trycket från processorer när det kommer till att hantera ljudsignaler.

Intel nämner inga möjliga lanseringsdatum för moderkort med styrkretsen Z390. Tidigare har det ryktats om ett möjligt lanseringsfönster i den tredje kvartalet av 2018. Lanseringen har även spekulerats inträffa i samband med att företaget släpper lös sin 8-kärniga Coffee Lake-processor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid