Intel har nu avtäckt tre nya produkter ur deras Optane-familj samt tre nya SSD-enheter. De nya Optane-enheterna med andra generationens 3D XPoint-minne och SSD-enheterna med 144-lagers TLC eller QLC NAND-lagring.

Under sitt senaste online-event tog Intel och avtäckte sex nya lagringsenheter. Fyra av dessa riktar sig mot datacenter och dylika användningsområden och resterande två produkter är för konsumenter. Det rör sig om totalt tre nya Optane-enheter och tre nya SSD:er som är på ingång.

För konsumenter

För den SSD-enhet som riktar sig mot konsumenter har vi Intel SSD 670p. Denna följer upp de tidigare enheterna 660p och 665p. Här hittar vi en nyare generation av QLC NAND och säkerhet i form av Pyrite 2.0. Detta tillsammans med en helt ny SSD-kontroller. Trots att enheten i sig använder det äldre gränssnittet PCI Express 3.0 förväntas prestandan ta ett märkbart kliv framåt. Detta tack vare en ny dynamisk algoritm för SLC-cache. Intel SSD 670p förväntas lanseras under 2021 års första kvartal. I skrivande stund har Intel inte bekräftat några prislappar men enheten kommer finnas tillgänglig i kapaciteter upp till två terabyte.

Den andra konsumentenheten kommer i form av Optane H20. Denna tar 144-lagers QLC NAND-lagring och den nya generationens 3D XPoint-minne och sätter dessa två på en och samma enhet. Här kommer samma NAND-framsteg som hos den tidigare nämnda enheten finnas samt en ny kontroller för enhetens Optane-del. Även här håller sig Intel kvar hos PCIe 3.0 med ett annat krav på en elfte generationens Core U-processor och ett moderkort med en styrkrets ur 500-serien. Denna enhet kommer även att bli exklusiv för OEM-partners. Sett till kapaciteter handlar det om 500 GB eller 1 TB. Båda tillsammans med 32 GB 3D XPoint-minne.

För datacenter

När det kommer till de mer företagsfokuserade enheterna har Intel presenterat fyra produkter. Två av dessa kommer i form av SSD D7-P5510 och D5-P5316. Hos den förstnämnda hittat vi 144-lagers TLC NAND och hos den andra 144-lagers QLC. P5510 blir således den första 144-lagers TLC-SSD:n att nå marknaden.

Optane-familjen utökas även för datacenter med enheten SSD P5800X i NVMe-format. Denna enhet ska enligt Intel vara världens snabbaste SSD för datacenter. Denna tar steget över till PCIe 4.0 och är efterträder existerande P4800X.

PCIe 4.0 ses inte som det största behovet

När Intels representanter frågades varför PCI Express 3.0 fortfarande används friskt av Intel blev förklaringen att PCIe 4.0 inte riktigt behövs. Intel har i sina egna tester kommit fram till att det nyare gränssnittet inte ger en så pass generell förbättring att SSD-enheter måste ta klivet över. Istället ska tillverkaren valt att fokusera på stabilitet och generell lyhördhet hos sina enheter.

Huruvida generationen av lagringsenheter från Intel efter denna tar klivet till PCe 4.0 återstår att se. Tillverkarens kommande processorer och styrkretsar förväntas implementera stöd för gränssnittet. Något som mycket väl kan peka på att även lagringsenheterna följer samma fotspår efteråt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Det intressanta har de stöd för pci-e5 eftersom det ska dyka upp nästa år med sapphire rapids tänker då på deras företagsinriktade ssd er är ganska meningslöst med pci-e4 i nuläget i vilket fall, teoretiska siffror gör ju inte så stor skillnad i verkligheten direkt (och pci-e4 är ju ändå en snart raderad standard ändå) För konsumenter spelar det inte så stor roll med pci-e4 ,3 eller 5 åtminstone inte i nuläget