Intel bekräftar själva att processorfamiljen Ice Lake tar över efter Coffee Lake och levererar de första desktopprocessorerna tillverkade med 10 nanometer.

Intel Ice Lake ska bygga på 10 nanometer+ (10nm+) tillverkningsprocessen och ska enligt hemsidan vara uppföljaren till 8:e generationens processorer med namnet Coffee Lake. Coffee Lake tillverkas med 14 nanometer++ och processorerna i denna familj har ännu inte nått marknaden.

Just nu ligger Intel kvar på 14 nanometer som först introducerades med Skylake under 2015 års andra halva. Sedan dess har vi sett Kaby Lake som bygger på 14nm+ och snart är det dags för lanseringen av Coffee Lake som alltså bygger på 14nm++.

Intel har gått ifrån sin traditionella ”tick tock”-strategi där ”tick” har varit en ny processorarkitektur byggd på ny tillverkningsteknik baserad på en mindre nod än den förra och ”tock” har varit en ny, förfinad arkitektur byggd på samma tillverkningsteknik. Nu använder man sig istället av en strategi som innefattar flertalet förfiningar av en tillverkningsteknik innan det är dags för en helt ny, därav Skylake (14nm), Kaby Lake (14nm+) och nu Coffee Lake (14nm++).

Nästa steg för Intel blir 10 nanometer och denna tillverkningsteknik sägs göra debut i form av Cannon Lake som ser ut att bli en uppsättning processorer för bärbara datorer och 2-i-1 lösningar och som ser ut att lanseras omkring samma tid för Coffe Lake för desktops. Denna arkitektur kommer då sedan att följas upp med Ice Lake som efter Coffee Lake blir nästa arkitektur för desktops som Intel Lanserar.

Ice Lake

Ice Lake ska då bygga på 10nm+, anledningen till att den första processorarkitekturen byggd på 10nm kanske inte hittar sin väg till desktopprocessorer går inte att klargöra just nu. Men det cirkulerar spekulationer om att det kan vara på grund av att Intel vill se 10nm-processen mogna lite innan den lanseras i fullskaliga modeller.

Det bör understrykas att allt som rör Ice Lake är i dagens läge mestadels spekulationer och att väldigt lite information om den kommande arkitekturen finns att tillgå än så länge. Information så som möjligt lanseringsfönster och dylikt går idag bara att gissa sig till, men det kan komma att dröja tills vi får se 10 nanometer i fullskaliga desktopprocessorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Johan HaglertMorkulMichael Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael
Gäst
Michael

Intel är inne på sin 8e generation av Core arkitekturen. Intel borde börja på ny kula och bygga om själva huvuddesignen istället för att bara krympa den och göra små optimeringar. AMD har precis designat sin Zen core, och dess första generation är bara 10% långsammare än Intels mycket optimerade design. När AMD har optimerat några generationer så lär den slå Intels core med råge. Skälet att Intel borde börja om på ny kula är för att man ser att de slagit i taket. Nya Intel generationer är typ 0-3% snabbare än den förra. Vilket visar att Intel nått en… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Ett av de stora problemet för så väl Intel som AMD är att så länge som folk sitter kvar och ugglar på 1080p så kommer en flera generations gammal CPU vara mer än nog för att maximera alla inställningar när du spelar. Sedan har du den absolut största marknadsandelen kvar, företagskunder som skulle klara sig på ännu äldre CPUs så enda anledningen till att köpa ny dator är att den gamla gick sönder. Denna utveckling där datorerna inte behöver mer kraft har gjort att försäljningssiffrorna dalat ganska kraftigt de sista 5-7 åren och någon större utveckling av CPU inte behövs.… Läs hela »

Michael
Gäst
Michael

Alla benchmarks visar tydligt att det är GPU som är viktigast för 4K gaming. CPU har inte mycket med saken att göra. I vilket fall som helst, så kan ingen anse att Intel är innovativa eller bra CPU tillverkare, Intel har ju stagnerat sedan många år. När en gammal i2600 med lite överklock står sig bra mot de senaste CPUerna så är ju något fel. Intel mjölkar alla kunder på pengar, genom att knappt optimera de nya cpuerna. Ibland är ju de nya, t.om. långsammare än de gamla cpuerna för vissa laster – vid samma klockfrekvens. Många tror ju att… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Du som många entusiaster tänker inte på att Intel är ett företag vars främsta uppgift är att tjäna pengar till sina aktieägare. Jag tror det är här som det blir lite fel i tankegångarna. Stora frågan är varför skulle Intel vilja lägger ned massor av pengar på utveckling som de aldrig skulle få tillbaka eftersom de tjänar lika lika mycket på att bara förfina den CPU de har? Det ’r här konkurrens kommer in i bilden, vilket inte Intel har haft de senaste åren. Så jag håller med dig till 100% men det är inte Intels fel utan det är… Läs hela »

Johan Haglert
Gäst
Johan Haglert

I’ve read before that Intel supposedly would drop some old instructions 2019-2020 which I assume mean a new core is coming.

Edit: Fel språk, hade någon utländsk sida googleöversatt innan och tänkte inte på vilket språk som visades, whatever.