Small preview image

Intels nya Atom-serie är tänkt som mobila processorkretsar med extremt låg strömförbrukning och värmeutveckling. Det ger Intel större möjligheter att bredda sin användarbas inom den mobila marknaden och i övrigt riktigt strömsnåla system. Här har processortillverkaren VIA varit aktiv under många år och en jämförelse mellan de två processortillverkarnas senaste alster känns ganska nära till hands. Även om vi nog får vänta på slutgiltiga konsumentprodukter innan vi kan dra några riktiga slutsatser har det nu dykt upp några få jämförande prestandatester på Intels Atom-processor och VIA Isaiah processor.



Med båda processorerna klockade till 1.6GHz är det intressant att se hur VIA-processorn sopar mattan med Intels Atom-processor i ALU prestanda. Den tyska sajten Eeepcnews.de hävdar att VIA Isaiah ger 25% högre ALU-prestanda än Intel Atom i CrystalMark2004R3. FPU prestandan är betydligt mer likvärdig, men även här har VIA-processorn ett litet övertag.


Hur stora växlar vi ska dra av dessa prestandatester är svårt att säga, vi vill gärna se lite strömförbrukningstester och speciellt tester på färdiga produkter innan vi säger för mycket. Men VIA verkar helt klart hänga med på noterna.


Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid