Small preview image

Anaphase är ett forskningsprojekt hos Intel som man hoppas ska möjliggöra ökad prestanda i enkeltrådade applikationer med flerkärniga processorer. Intel pratade i februari 2010 om ett samarbete med företaget Silicon Hive som skulle mynna ut i bättre flertrådsprestanda på enkelkärniga processorer, mer uttalat Intel Atom. Nu verkar det alltså som att man även lägger stor energi på att göra det omvända, i takt med att man lanserar allt mer avancerade och paralella processorarkitekturer.



Intel Anaphase kommer från det faktum att många applikationer idag fortfarande är enkeltrådade i sin natur och inte kan delas upp i flera processortrådar på ett effektivt sätt. Men med Anaphase menar Intel att man kommit en bra bit på vägen för att automatiskt partionera upp enkeltrådade belastningar för att bearbetas över flera kärnor samtidigt.


Förutom att det krävs en hel del i form av mjukvaruoptimering finns det även ny hårdvara som blir nödvändig. Intel-Core Memory Coherency Module (ICMC) är en ny komponent vi kan komma att se i framtida Intel-processorer.


Intels kombinerade mjuk/hårdvaru-teknik ska ge en generell prestandaförbättring på runt 10% i Spec2006 mot vanliga flerkärniga lösningar. Medan man med så kallade ”tiny-core” arkitekturer ska se en generell prestandaökning på 41%. Med tiny-core menar Intel förmodligen sin Tera-scale arkitektur där man nyligen presenterade en fungerande 48-kärnig processor. I vissa applikationer skulle prestandan kunna ökas hela 2,6 gånger i detta fall.



Tera-scale processor med 48 små kärnor


Hur väl Intel kommer att lyckas med Anaphase och när vi kan tänkas se den nya tekniken på marknaden återstår att se. Men med fokus på flerkärniga arkitekturer både på CPU och GPU marknaden låter det som en väl avvägd satsning.


Källa: X-bit Labs

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid