Vad som sägs vara läckta presentationsbilder från Intel menar att den kommande processorarkitekturen Alder Lake ska erbjuda 20 procent högre entrådad prestanda jämfört med dagens processorer.

Intel förväntas lansera processorarkitekturen Alder Lake någon gång under 2021 års andra halva. Exakt när detta kommer att ske är dock fortsatt oklart. I sedvanlig ordning inför hårdvarulanseringar går ryktesmaskinerna på högvarv och läckor blir att vanligare ju närmare vi kommer lanseringsfönstret.

Nu har vad som som påstås vara läckta presentationsbilder från Intel själva publicerats av hemsidan Videocardz. Dessa bilder hävdar att den kommande processorarkitekturen kommer att erbjuda rejäla ökningar när det kommer till prestanda jämfört med dagens processorer. Mer specifikt hävdas Alder Lake erbjuda 20 procent bättre entrådad prestanda och upp till dubbelt så hög flerkärnig prestanda. Detta tack vare arkitekturens nya Golden Cove och Gracemont-kärnor samt en hårdvarubaserad schemaläggare.

Ovanstående bild visar att vi även kan komma att förvänta oss stöd för PCIe 4.0, PCIe 5.0 samt både DDR4 och DDR5-internminnen.

Den andra bilden som börjat cirkulera är en som hävdas detaljera den kommande 600-seriens styrkretsar. Här ser både DDR4 och DDR5 nämnas ännu en gång. Här med DDR5 4800 och DDR4 4200. Bilden visar även hur processorerna kommer med stöd för 16x PCIe 5.0-banor och 4x PCIe 4.0 medans styrkretsarna i sig kommer med stöd för PCIe 4.0 och PCIe 3.0. Detta tillsammans med en ny processorsockel i form av LGA 1700.

Att flera av de specifikationer och funktioner som nämns i dessa bilder kan komma att faktiskt höra till Alder Lake känns inte helt otroligt. Däremot är det värt att komma ihåg att det rör sig om bilder vi inte har fått någon faktiskt bekräftelse på om de är äkta eller förfalskade. Således bör en nypa salt tas tillsammans med informationen. Vi vet inte heller om de prestandaökningar som nämns är i jämförelse med dagens Rocket Lake för stationära datorer eller Tiger Lake för bärbara datorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulBengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Rätt intetsägande när Intel INTE anger i förhållande till vad för CPU eller arkitektur Alder Lake erbjuda 20 procent bättre entrådad prestanda.
Dom kunde skrivit 20’000% bättre prestanda… Även om det nu inte haft något värde på pränt!

Morkul
Medlem
Morkul

Nja nu är det inte Intel som INTE anger i förhållande till vad, snarare Videocardz som har inkomplett information. Tror dock inte vi kommer få se någonting häpnadsväckande från Intel men man kan ju alltid hoppas, konkurrens är alltid bra. Finns andra källor, med ”läckta presentationsbilder” där det tydligt står 20% bättre IPC än Tiger Lake. Återstår dock att se hur pass detta stämmer. Personligen hatar jag denna typ av läckor då inte säger någonting, även om de nämner vad de jämför med. För det första är det pressmatreal som även om de inte är läckta så ska man aldrig… Läs hela »