Intel Alder Lake, som inkluderar kretsar för både mobila och stationära datorer, har fått ett nytt lanseringsdatum. Under andra halvan av 2021 är det dags för Intel att äntligen lämna 14 nanometer för stationära datorer.

Medan AMD accelererar med allt mer konkurrenskraftiga CPUer för stationära datorer och avancerade transistorer, har Intel haft problem i många år. Företagets senaste entusiastkretsar är baserade på samma 14 nm-teknik och Skylake-arkitektur som kretsar som lanserades år 2015. Nästa generation av kretsar för entusiaster kallas Rocket Lake och kommer att introducera en ny arkitektur men stannar kvar på samma process. Nu bekräftas lanseringen för steget efter det. Först ut med 10 nm-kretsar för entusiast-CPUer blir Alder Lake-S, med en lansering under andra halvan av 2021. Det är alltså ett ganska brett tidsspann som möjligen kan underlättas med en nyligen bekräftad utökning av produktionen av 10 nm-kretsar.

De kommande kretsarna sägs introducera en hel del ny teknik till marknaden. Bortom en ny process finns uppgifter om en hybrid-arkitektur som liknar Lakefield, med processorkärnor av olika storlek i ett paket. Alder Lake sägs dessutom vara först ut på konsumentmarknaden med stöd för DDR5 och Alder Lake-S kommer med en ny sockel kallad LGA 1700.

Även för mobila enheter

Alder Lake kommer att lanseras som kretsar för både mobila och stationära datorer. På den mobila sidan kommer Alder Lake då att ersätta Tiger Lake som ska lanseras tillsammans med bland annat Thunderbolt 4 senare i år.

Intel kommer att vara betydligt snabbare med 10 nm på serversidan än på entusiastsidan. Ice Lake-SP är visserligen också kraftigt försenad men kommer att börja produktion under slutet av 2020 med en möjlig start med mer omfattande produktion i början av 2021. I samma veva har Intel planer på att påbörja produktion av Sapphire Rapids, en mer funktionellt komplett produktfamilj med stöd för bfloat16.

Nu finns i alla fall en ny officiell plan för vad som kan hända på konsumentmarknaden för Intel de kommande åren. Det kan förhoppningsvis vara en trött för dig som är frustrerad över Intels återkommande förseningar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid